Imprimare

SCJU Timisoara si SCJU Oradea sunt exemple demne de urmat in activitatea de transplant

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialistii romani in domeniul donarii si transplantului sustin ca modelul croat privind activitatea de transplant este un model de succes. Exista si in tara noastra doua modele demne de urmat, care se suprapun cu modelul croat. Este vorba despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Timisoara, care a primit in 2011 o diploma de onoare pentru "merite deosebite in dezvoltarea sistemului national de transplant", dar si despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Oradea, care a primit aceeasi distinctie cu doi ani in urma.

"Evident ca sunt probleme specifice fiecarui spital si ele trebuie identificate si rezolvate, iar coducerea Ministerului sanatatii are toate facilitatile in acest sens. Tot ce pot sa spun este ca cele doua spitale din care provin in mod constant donatorii - Spitalul Judetean Timisoara si Spitalul Judetean Oradea - constituie modele de urmat. Deci, ceea ce trebuie facut ca sa existe activitate constanta de donare si de prelevare de organe este exact ceea ce se face la nivelul acelor centre", a declarat prof.univ.dr. Irinel Popescu (foto), directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni si presedintele Congresului Romtransplant 2012.

In Romania exista si alte spitale care au acelasi potential care si SCJU Timisoara si SJU Oradea, adica unitati mari de neurotrauma si sectii performante de terapie intensiva, dar care nu au avut niciun donator de organe. In aceste unitati, lucrurile nu functioneaza cum ar trebui din motive care tin de organizarea sistemului de sanatate din Romania, considera prof.univ.dr. Irinel Popescu.

"Problemele privind activitatea de identificare a donatorilorau fost discutate la nivelul Misniterului sanatatii si a fost propus si un plan de masuri in acest sens. Doar cu o mai buna organizare a sistemului de sanatate si a serviciilor de terapie intensiva, am putea remedia situatia", a mai adaugat directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni.

Donarea de organe - punctul nevralgic al activitatii de transplant

Cu toate ca avem in continuare o rata de consimtamant foarte buna, care se mentine celei de la nivel european, donarea de organe continua sa constituie punctul nevralgic al activitatii de transplant din Romania.

"O problema tine de atitudinea generala a populatiei si de consimtamantul familiei in legatura cu donarea de organe si aici Romania sta foarte bine. Pe de alta parte, s-a dovedit ca exista un paralelism evident in numarul de procedee si rezultate. Deci, cu cat activitatea de transplant are un volum mai mare intr-un centru, cu atat rezultatele sunt mai bune. In plus, in al treilea rand, ar putea permite o mai buna compatibilizare a donatorului cu primitorul astfel inca sa nu ajungem sa transplantam, eu stiu, un ficat de la un donator in varsta unui tanar", explica prof.univ.dr. Irinel Popescu.

In ceea ce priveste listele de asteptare, acestea continua si ele sa fie foarte lungi. In cazul rinichiului, sunt 6000-7000 de bolnavi aflati pe dializa, iar toti acestia sunt candidati la un transplant renal. In cazul ficatului, intotdeauna sunt intre 300 si 400 de pacienti aflati pe lista de asteptare. In cazul inimii, lucrile sunt ceva mai complicate.

"In ultima vreme nu au mai fost facute deloc transplanturi cardiace. Acest lucru are legatura si cu desfiintarea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Targu-Mures. Acolo situatia este un pic mai dificila, masurile care ar contribui la remedierea ei tin in primul rand de echipele de chirurgie cardiovasculara",a precizat directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni.

Crucea Patriarhala, acordata profesorilor Irinel Popescu si Mihai Lucan

Prof.dr. Irinel Popescu si prof.dr Mihai Lucan au primit, la sfarsitul saptamanii trecute cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Romane. Crucea Patriarhala a fost acordata de catre
Preafericitul Parinte Daniel in semn de apreciere pentru activitatile prodigioase in slujirea aproapelui.

"Biserica evidentiaza necesitatea unitatii dintre spiritual si medical in eforturile pentru vindecarea bolilor si accentueaza legatura dintre sanatatea sufleteasca si cea trupeasca, in relatia dintre Dumnezeu, medic si pacient. Suferinta si boala afecteaza nu numai omul exterior, ci si armonia sau sanatatea omului launtric. Din acest motiv, tamaduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numita si mantuire sau salvare. Biserica noastra incearca sa contribuie mai mult la alinarea suferintei atat prin lucrarea ei spirituala, cat si prin lucrarea ei social-filantropica si social-medicala, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populatiei, pentru ca oamenii sa pretuiasca mai mult darul sanatatii, evitand bolile, si sa fie recunoscatori fata de persoanele care ii ajuta cand sunt bolnavi, mai ales cand ei singuri, din cauza saraciei, nu-si pot plati consultatiile sau medicamentele", a declarat Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Reamintim ca in momentul de fata, in privinta transplantului, Romania are o legislatie care contravine directivei europene in acest domeniu. Avertismenul a fost lansat de catre specialistii romani in domeniul transplantului si donarii de organe, care sustin ca trebuie sa lupte acum, desi nu este normal, sa restabileasca transpunerea legislatiei europene in legislatia romaneasca.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SCJU-Timisoara-si-SCJU-Oradea-sunt-exemple-demne-de-urmat-in-activitatea-de-transplant_17782/

lauff lautf laurf