Imprimare

Programul pilot de instruire gratuita a medicilor de familie in examinarea sanului, un succes

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer in randul populatiei feminine din tara noastra. In fiecare zi, opt femei mor din cauza cancerului la san in Romania. Este principala cauza de deces prin cancer la femei. In fiecare an, la noi in tara, aproximativ 6.000 de femei se imbolnavesc si peste 3.000 mor din cauza acestei boli.

Cum boala este descoperita in stadii tardive, cand sansele de supravietuire sunt mici, specialistii fac apel la programe de preventie, la o mai buna informare atat a pacientilor, cat si a medicilor. Un pas inainte a fost facuta de catre Asociatia Romana de Cancer "Destine Comune", care a lansat un program pilot de instruire a medicilor de familie in depistarea precoce a cancerului de san. 193 de medici au beneficiat gratuit de aceste cursuri.

"Am pornit cu foarte mari emotii la acest curs. Exista tot felul de vorbe cum ca medicii n-ar fi deschisi, ca nu doresc sa faca aceste cursuri. S-au aplicat cele trei metode de palpare care se cunosc. In primul rand, a fost extrem de placut pentru ca au fost intre 10 si 12 medici", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Stella Hanusz, presedintele Asociatiei Romane de Cancer "Destine Comune".

Cursurile au cuprins atat o parte teoretica, cat si un practica. Medicii cursanti au intrat in contact cu pacientele, care le-au povestit care sunt problemele cu care se confrunta

Medicii de familie s-au aratat interesati de cursuri si le-au sustinut cu placere. "Medicii au fost extrem de deschisi. ne-au spus ca pan aacum nu au mai participat la niciun curs practic. Le-a placut foarte mult", a mai adaugat Stella Hanusz.

Proiectul a beneficiat si de sprijinul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). "Astfel de programe de pregatire sunt foarte importante. Chiar si in cadrul studiului pe care colegii l-au facut in judetul Mures, au sesizat deschiderea medicilor de familie pentru astfel de pregatire", a precizat dr. Daciana Toma, medic de familie din Capitala si instructor formator cu experienta.

Medicul de familie trebuie sa se implice mult mai mult in programele de depistare

Medicul de familie este primul specialist cu care pacientul intra in contact. El are un rol esential in depistarea precoce a tuturor afectiunilor medicale, inclusiv a cancerului mamar. Din acest motiv, medicul de familie trebuie si sa se implice mult mai mult in programele de depistare.

"Trebuie sa stam de vorba mai mult cu medicul de familie pe tema consultatiilor integrate si a integrarii in activitatile lor obisnuite a anumitor mesaje care sunt esentiale pentru cancerul de san. Este important ca medicul de familie sa inteleaga ca toata discutia cu pacientul nu incepe printr-o consultatie speciala, ci ar trebui sa inceapa in cadrul celorlalte interactiuni pe care le are cu pacientul in asa fel incat sa se ajunga la realizarea unei consultatii speciale pentru examinarea sanatatii sanului", explica dr. Borbala Koo, director executiv Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).

In timpul intalnirilor, medicii au marturisit ca pacientul pleaca de la ei cu o suspiciune, ajunge la medicul specialist si nu mai revine decat in cazul in care tratamentul nu mai da roade si nu se mai poate face nimic. Practic, medicii s-au aratat ingrijorati de faptul ca nu mai stiu nimic de pacient din momentul in care il trimit la specialist.

"Faptul ca nu exista o legatura intre specialist, medic de familie, organizatii, care sa le ofere acestor pacienti niste posibilitati de recuperare, de instruire si de sprijin empatic, le ingreuneaza enorm de mult munca", a precizat presedintele Asociatiei Romane de Cancer "Destine Comune".

Programul pilot s-a derulat in judetul Mures in perioada 2007-2010 si a beneficiat de finantarea Fundatiei Susan G. Komen for the Cure. In prezent, SECS spera sa extinda acest tip de cursuri la nivel national.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Programul-pilot-de-instruire-gratuita-a-medicilor-de-familie-in-examinarea-sanului_-un-succes_17791/

lauff lautf laurf