Imprimare

Benzodiazepinele in exces favorizeaza aparitia dementei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicamentele utilizate impotriva insomniei si a anxietatii (benzodiazepine, n.red.) pot favoriza aparitia dementei atunci cand sunt administrate in exces la persoanele de peste 65 de ani, arata un studiu publicat in British Medical Journal, citat de Agerpres.

"Conform analizelor noastre, expunerea persoanelor de peste 65 de ani la benzodiazepine se asociaza cu un risc crescut de dementa. Chiar daca nu putem dovedi o legatura de la cauza la efect, observam ca cei care consuma benzodiazepine prezinta un risc cu circa 50% mai mare sa dezvolte o forma de dementa fata de persoanele care nu au consumat niciodata astfel de medicamente", a declarat Bernard Begaud (INSERM-Universitatea din Bordeaux).

Cercetatorii recomanda mai multa prudenta in folosirea acestor substante, care raman totusi utile pentru tratarea insomniei si anxietatii la varstnici.

Studiul s-a desfasurat pe 1.063 de persoane de peste 65 de ani, observate timp de 15 ani, fara simptome de dementa la inceputul cercetarii, si care au consumat benzodiazepine dupa al cincilea an de observatie. Dintre acestea, 95 au luat benzodiazepine (BZD) incepand din al cincilea an (persoane 'expuse'). Incidenta dementei la persoanele 'expuse' a fost de 4,8 la 100 de persoane pe an, fata de 3,2 la 100 pe an la cele 'ne-expuse'.

In Franta, circa 30% din persoanele peste 65 de ani iau benzodiazepine. Astfel de medicamente se prescriu pe scara larga si in Canada, Spania (20%) sau Australia (15%).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Benzodiazepinele-in-exces-favorizeaza-aparitia-dementei_17790/

lauff lautf laurf