Imprimare

Medicii si pacientii cer reinfiintarea Institutului Inimii din Targu-Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Tudor Ciuhodaru il sprijina pe prof.dr. Radu Deac in lupta sa pentru reinfiintarea Institutului de BoliCardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu-Mures, unitate comasata cu SCJU Targu-Mures acum mai bine de un an de zile. Medicul iesean a depus, astazi, un proiect legislativ care prevede reinfiintarea Institului si infiintarea unui centru pentru rezolvarea malformatiilor congenitale cardiace la Iasi.

Prin acest act normativ, deputatul de Iasi spera ca se vor putea relua in Romania, atat interventiile chirurgicale care corecteaza malformatii cardiace congenitale, cat si transplantul de cord.

"Paradox romanesc care poate provoca un atac de cord: niciun copil cu urgente cardiace nu se mai poate opera in Romania. Trei copii au nevoie in fiecare zi de o astfel de interventie iar in fiecare an aproape 1000 de copii au nevoie de un astfel de tratament, iar inainte de a deveni nefuctional prin comasare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures era singura clinica din tara ce efectua aceste operatii, acoperind cu greu o treime din toate aceste cazuri", sustine dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului "Sf. Ioan" din Iasi.

La Targu Mures, interventiile la care erau supusi micutii cu malformatii cardiovasculare se faceau cu sanse maxime de reusita si la costuri extrem de reduse fata de alte tari.

"Oprirea acestor operatii va avea doua consecinte: pe de o parte, nou-nascutii vor fi obligati la un turism medical care le va pune in pericol viata, atat prin timpii de asteptare pe listele extrem de lungi ale clinicilor europene, cat si prin trambalarea din primele zile de viata pe distante mari strabatute cu elicopterul sau cu ambulanta. Pe de alta parte, Romania va plati catre spitalele occidentale sume ce vor depasi cu mult reinfiintarea unor astfel de centre la Targu Mures sau infiintarea unui nou centru la Iasi", a mai adaugat dr. Ciuhodaru, adaugand ca nici "varianta de tratament in strainate nu mai este accesibila pentru ca sunt putine clinici specializate in acest domeniu iar decontarile facute de catre stat sunt insuficiente".

Petitie pentru salvarea IBCvT Targu-Mures

Si societatea civila isi arata sprijinul pentru reinfiintarea celei mai performante unitati in domeniul chirurgiei cardiovasculare din tara. In acest sens, asistenta medicala Aurica Chisalita si Asociatia Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale au lansat o petitie pentru salvarea Institutului.

"In acest moment se impune sa fim alaturi de cei care reprezinta Institutul de Boli Cardiovasculare Targu Mures !!!! Institutul trebuie reinfiintat si inca in forma avuta anterior, avand si presonalitate juridica. Daca iti pasa de cei mici, de sansa lor la viata adera si Tu la aceasta cauza", este mesajul transmis de catre Aurica Chisalita si Asociatia Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale.

Cepoi promite redeschiderea Institutului Inimii din Targu-Mures

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca vor sa redeschida cateva institute inchise in martie 2011, printre care si IBCvT Targu Mures. "Vrem sa redeschidem Institutul de Cardiologie din Targu Mures. Cautam variante pentru pastrarea autonomiei financiare, dar unitatile sanitare nu vor avea personalitate juridica", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste decizia comasarii Institutului cu SCJU Targu-Mures, ministrul Cepoi a mentionat ca spitalul nu poate fi clasificat drept unitate sanitara de urgenta, daca nu are clinica de chirurgie cardiovasculara.

"Pe de alta parte transferul unui pacient in urgenta din Spitalul Judetean de Urgenta in Institutul de Cardiologie ar necesita completarea unor foi de externare si, implicit, de internare, daca fiecare unitate ar avea personalitate juridica, in conditiile in care cele doua unitati functioneaza in aceeasi cladire, dar la etaje diferite", a explicat Cepoi, adaugand ca va analiza modalitatea prin care poate fi redata titulatura de institut si altor unitati sanitare inchise, cum ar fi cele de la Iasi si Bucuresti, insa dupa acelasi sistem privind autonomia financiara.

Medicii si pacientii s-a impotrivit comasarii inca de la bun inceput

Reprezentantilor Ministerului Sanatatii au anuntat inca de la sfarsitul anului 2010 ca doresc comasarea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures cu Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures. Decizia nu a fost primita deloc bine de catre specialistii din domeniul sanitar.

"Este cea mai activa unitate din tara, este singura unitate care are o sectie specializata la copii mici, la sugari nou nascuti. In momentul in care a ajuns la varful performantei este desfiintata printr-o simpla hotarare de Guvern, fara sa fie consultati specialistii, sa fim intrebati sau sa avem parte de un control care sa evalueze unitatea. Mi se pare nepotrivit", declara in acea perioada fondatorul Institutului.

Si seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din cadrul IUBCvT Targu-Mures, conf dr. Horatiu Suciu, a fost uimit de hotararea Ministerului: "este ciudat sa desfiintezi ceva ce merge bine. Este absurd sa desfiintezi o unitate de elita".

Atat profesionistii din domeniu, cat si pacientii au lansat numeroase petitii on-line prin care cereau renuntarea la decizia comasarii. Mai mult, peste 60.000 de romani au semnat ca sunt impotriva comasarii.

Prof.dr. Radu Deac, desi s-a pensionat in actombrie 2010, nu a incetat niciodata sa lupte pentru Institutul Inimii din Targu Mures, pe care il considera ca si copilul sau. Ba mai mult, chirurgul cardiac nu se va opri pana cand unitatea nu va fi redeschisa.

Urmariti si interviul video cu prof.dr. Radu Deac realizat in iunie anul acesta, privind modul in care desfiintarea Institutului Inimii Tg. Mures a afectat activitatea de transplat: "Transplantul de cord sufera din cauza desfiintarii Institutului Inimii din Targu Mures".

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-si-pacientii-cer-reinfiintarea-Institutului-Inimii-din-Targu-Mures_17788/

lauff lautf laurf