Imprimare

Comisarul John Dalli la Bucuresti: Ministrii sunt persoane de tranzit!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doctorul Vasile Cepoi este cel de-al 25-lea ministru al Sanatatii din Romania. Medicul si-a inaintat ieri demisia de la carma Ministerului Sanatatii, iar in momentul de fata interimatul este asigurat chiar de catre premierul Victor Ponta. Cel care a preluat sarcinile administrative din cadrul MS este subsecretarul de stat Raed Arafat.

Demisia doctorului Cepoi a coincis cu venirea in tara a comisarului european pentru Sanatate, John Dalli, prezent aici pentru lansarea Planului National de Combatere a tuberculozei, afectiune care desi este in scadere in blocul european, face ravagii in Romania, unde 77 de persoane se imbolnavesc zilnic de TB.

Cu toate ca ministrii de la Sanatate s-au schimbat frecvent in ultimii trei ani si jumatate, comisarul european John Dalli sustine ca prin definitie ministrii sunt persoane de tranzit.

"Ministrii sunt persoane de tranzit. Structurile care trebuie sa fie permanente sunt cele de sub acestia. Directia pe care ar trebui sa o urmeze ministrii de la sanatate ar trebui sa fie una axata pe pacient. Prin urmare, desi oamenii de la conducerea ministerelor de schimba, directie nu trebuie sa se schimbe drastic", a declarat John Dalli.

Guvernele europene au adoptat un plan de politici de sanatate

Directorul regional al OMS Europa a explicat ca in urma cu doua saptamani guvernele europene au adoptat un plan de politici de sanatate care va fi implementat pana in anul 2020. Motivul pentru care a fost adoptat un astfel de plan e faptul ca in Europa s-au facut progrese considerabile in ceea ce priveste cresterea sperantei de viata in blocul european.

"Cu toate acestea, inechitatile din Europa au crescut iar acest lucru e un motiv de ingrijorare pentru noi ca si organism international. Asadar, planul de politici de sanatate adoptat in urma cu doua saptamani are ca scop micsorarea acestor disparitati la nivel de sisteme sanitare", a continuat Zsuzsanna Jakab.

Referitor la demisia dr. Vasile Cepoi, inca nu se cunosc motivele pentru care acesta a renuntat la atributiile sale ministeriale. Se stie insa ca a acceptat pozitia de consilier a primului ministru pe probleme de sanatate.

Acceptarea demisiei lui Cepoi, o eroare a lui Victor Ponta

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania e de parere ca acceptarea demisiei lui Vasile Cepoi a fost o eroare din partea premierului.

"Aceasta demisie nu trebuia sa fie primita, este un lucru rau pentru sistemul de sanatate. Un politician care nu stie sa apere adevarul, nu stie sa-i apere pe oamenii corecti si nu stie sa mearga chiar impotriva curentului atunci cand este convins de dreptate poate fi pus sub semnul intrebarii", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.

In opinia acestuia, fostul ministru al Sanatatii a acceptat sa fie consilier al premierului Victor Ponta tocmai pentru a finaliza legea sanatatii, mai ales tinand cont de faptul ca proiectul de act normativ a fost gandit chiar de dr. Cepoi in urma intalnirilor cu sute de oameni din sistem.

Reamintim ca in urma cu o saptamana, dr. Vasile Cepoi a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese si abuz in serviciu, precum si de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Conform ANI, fostul ministru al Sanatatii si sotia sa, profesor de limba romana, au obtinut suma de 191.726 lei in urma implementarii unui proiect european, in cadrul caruia au ocupat functiile de manager de proiect, respectiv asistent de proiect.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Comisarul-John-Dalli-la-Bucuresti_-_Ministrii-sunt-persoane-de-tranzit__17798/

lauff lautf laurf