Imprimare

SIDA, la originea unei salmoneloze mortale in Africa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O noua forma mortala de salmoneloza a aparut in Africa subsahariana, afectiune favorizata de SIDA, dupa cum arata un studiu publicat de Nature Genetics, relateaza Agerpres.

Salmonelozele includ febra tifoida, boala rara in tarile dezvoltate, dar care inca provoaca 600.000 de victime in fiecare an in tarile sarace, si salmonelozele atipice. Cea descoperita acum este o astfel de forma atipica, rapid invaziva, si este provocata de contaminarea apei si a alimentelor, ea provocand moartea a 22% - 45% dintre persoanele infectate.

Cercetatorii britanici au constatat o inrudire a acesteia cu salmonela aflata la originea febrei tifoide, iar aceasta boala a evoluat in doua valuri, primul aparut in urma cu 52 de ani in sud-estul Africii, iar cel de-al doilea in urma cu 35 de ani in bazinul fluviului Congo.

Epidemia de SIDA a inceput in centrul Africii si apoi s-a deplasat catre est, traseu aproape identic cu cel observat in al doilea val de salmoneloza invaziva. Studiind acest al doilea val, cercetatorii au descoperit o gena care face ca boala sa fie rezistenta la cloramfenicol, un antibiotic folosit in tratarea salmonelozei, dar aceasta gena nu a fost gasita si in primul val. Potrivit autorilor studiului, epidemia actuala ar fi favorizata de numarul mare de persoane imunodepresive de pe continentul african.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SIDA_-la-originea-unei-salmoneloze-mortale-in-Africa_17794/

lauff lautf laurf