Dentistii vor discuta cazurile dificile prin programul de telemedicina UNAS
Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice din Romania (UNAS) a lansat astazi un program de telemedicina in domeniul medicinei dentare. Astfel, medicii dentisti din teritoriu vor putea beneficia de asistenta unei comisii de experti din cadrul UNAS in cazurile cele mai dificile pe care le intampina.
"Acest program este important pentru ca telemedicina aduce o noutate si anume in teritoriu exista medici care se pot confrunta cu cazuri grele in privinta diagnosticului si a modalitatilor de tratament. In aceste situatii dentistii fie migreaza cu pacientii spre alte centre universitare, fie se duc la colegi din alte orase cu experienta mai mare. Ei bine, noi venim in intampinarea acestor colegi. In clipa in care se confrunta cu un caz greu de rezolvat trimit la UNAS documente, radiografii, date despre pacienti, comisia de experti a UNAS-ului stabileste un plan de tratament si intre anumite ore stabilite in prealabil intra in dialog direct cu medicul pentru rezolvarea cazului", a declarat dr. Alexandru Brezoescu, directorul executiv al UNAS.
Platforma de telemedicina vine in sprijinul medicilor din teritoriu
Medicul dentist a explicat ca in situatia in care modalitatile de tratament nu corespund cu posibilitatile tehnice ale stomatologului din teritoriu, se stabileste o noua conduita de tratament, pe loc. De altfel, la discutii pot asista chiar si alti medici interesati de cazuistica in medicina dentara. Acestia nu vor avea insa posibilitatea de a interactiona cu comisia de experti sau cu medicul al carui caz este in discutie.
"Iata ca am reusit ca pentru prima data in acest domeniu al specialitatii noastre sa cream aceasta telemedicina care vine, efectiv, in sprijinul colegilor nostri. Programul este proaspat lansat, pana acum s-au facut teste. De peste sase luni de zile incercam sa il facem efectiv operational impreuna cu compania care ne asista. Pana acum am avut cel putin sase testari. Urmeaza sa stabilim medicii experti, datele si orele la care vom fi la dispozitia medicilor din tara", a continuat dr. Alexandru Brezoescu.
Un alt aspect important care se va discuta la cel de-al XVI-lea Congres al UNAS este medicina intre generatii, tema acestei manifestari. Alegerea temei a coincis cu faptul ca anul 2012 este Anul Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii. Odata cu Congresul UNAS se desfasoara si Primul Congres de Protetica Dentara, dar si cea de-a saptea editie a conferintei Societatii Romane de Parodontologie.
La congres sunt invitate aproape 15 personalitati din afara tarii, personalitati ce nu fac altceva decat sa mareasca importanta acestui eveniment.
Este mare nevoie de medici pedodonti in Romania
Medicii dentisti reuniti la evenimente vor avea ocazia de a discuta despre problematica profilaxiei dentare. Conform specialistilor, sanatatea orala nu este importanta numai pe plan local, la nivelul cavitatii bucale, ci si pe plan general, intrucat de la infectiile dentare pot izbucni si alte probleme de sanatate.
"Trebuie sa cream un cadru unei stomatologii care sa se adreseze varstei tinere, gradinitelor si scolilor. Daca vrem sa avem o stare de sanatate buna a populatiei trebuie sa luam masuri de preventie de la varsta tanara. In scoli am propus infiintarea unei noi specialitati, a pedodontiei. Este bine sa avem specialisti care sa se ocupe de tratamentul afectiunilor care apar la copii", a declarat directorul executiv al UNAS.
Medicul intentioneaza sa depuna un memoriu la Ministerul Sanatatii. Spune ca norma de reprezentare in scoli s-a marit si ca, daca pentru celelelalte specialitati este un medic la 1.500 de copii, in cazul dentistilor norma ar fi de 2.500 de copii la un medic dentist. Dramatic, in opinia dr. Brezoescu.
"Practic, s-a dublat norma de copii, ceea ce este de neconceput din punctul nostru de vedere. Pana acum asociatia nu a facut altceva decat sa furnizeze cursuri de perfectionare medicilor din scoli, astfel incat sa putem mari gradul de popularizare a educatiei si a masurilor de igiena", a continuat dentistul.
In prezent, in Bucuresti exista 137 de medici scolari dentisti.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro