Imprimare

Conditiile in care medicii pot lucra si in spital si in centre multifunctionale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a publicat un proiect de act normativ ce stabileste modalitatea de contractare si decontare a serviciilor medicale acordate in cadrul centrelor de sanatate multifunctionale. Potrivit documentului, asistenta medicala ambulatorie de specialitate va fi acordata inclusiv de centrele de sanatate multifunctionale, cu sau fara personalitate juridica. Acestea vor fi insa autorizate si evaluate conform dispozitiilor legale in vigoare.

Medicii de specialitate din specialitatile clinice care se afla in contract cu casele de asigurari de sanatate pentru activitatea pe care o desfasoara in cabinetele medicale de specialitate din ambulatoriul integrat al spitalelor pot sa desfasoare activitate si intr-un cabinet organizat in centrul de sanatate multifunctional fara personalitate juridica din structura aceluiasi spital. Programul de munca va fi distinct, iar repartizarea este stabilita de medicul-sef al centrului de sanatate multifunctional.

Contract distinct pentru cabinetele cu program de minimum 35 de ore

Pe de alta parte, medicii de specialitate din specialitatile paraclinice pot si ei desfasura activitate in cadrul centrului multifunctional din acelasi spital, programul de lucru fiind, de asemenea, unul distinct.

In ceea ce priveste posibilitatea de a intra in relatie contractuala cu casele de asigurari, se incheie contract distinct pentru cabinetele de specialitate care asigura un program de minimum 35 de ore pe saptamana. Serviciile vor fi decontate din fondul alocat asistentei medicale ambulatorii de specialitate, respectiv asistentei de recuperare-reabilitare in ambulatoriu.

In cazul in care cabinetele de specialitate asigura un program sub 35 de ore pe saptamana, se incheie un act aditional la contractul de furnizare de servicii medicale spitalicesti, ele fiind decontate din fondul alocat asistentei medicale spitalicesti. In ambele situatii, conditiile de decontare sunt stabilite prin norme metodologice.

Fiecare medic acorda asistenta medicala in baza unui singur contract

Conform documentului publicat pe MS, fiecare medic acorda asistenta medicala in baza unui singur contract de furnizare de servicii medicale. Exceptie fac medicii care lucreaza in zone deficitare din punct de vedere al cadrelor medicale, astfel ca ei isi pot desfasura activitatea in doua spitale sau pot acorda asistenta medicala atat intr-un spital, cat si intr-un centru multifunctional cu personalitate juridica pentru activitatea desfasurata in regim de spitalizare de zi.

In unitatile sanitare autorizate de Ministerul Sanatatii, inclusiv centrele de sanatate multifunctionale cu personalitate juridica, se pot acorda servicii medicale de tip spitalicesc. Asiguratii care nu necesita internare continua vor beneficia de spitalizare de zi, serviciile fiind suportate din fondurile destinate asistentei medicale spitalicesti, prin tarif pe serviciu medical si tarif pe caz rezolvat.

Unitatile sanitare care acorda servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi autorizate de Ministerul Sanatatii, sunt obligate sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice. Aceasta prevedere se aplica si centrelor de sanatate multifunctionale pentru asiguratii internati in regim de spitalizare de zi.

Contracte separate pe fiecare tip de asistenta medicala

Casele de asigurari de sanatate incheie contracte cu reprezentantii legali ai centrelor de sanatate multifunctionale infiintate ca unitati cu personalitate juridica, separat pentru fiecare tip de asistenta medicala potrivit structurii aprobate, conform prevederilor contractului-cadru si ale normelor.

Totodata, se incheie contracte/acte aditionale de furnizare de servicii medicale cu reprezentantii legali ai spitalelor pentru centrele de sanatate multifunctionale fara personalitate juridica din structura acestora, separat pentru fiecare tip de asistenta medicala potrivit structurii aprobate pentru centrul de sanatate multifunctional, conform prevederilor contractului-cadru si ale normelor.

Pentru a putea pune la punct acest proiect de ordin, initiatorii sai s-au intalnit cu reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, Colegiului Farmacistilor din Romania, Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in Sistemul Sanitar din Romania, Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, precum si cu organizatiile patronale si sindicale reprezentative din domeniul medical.

Autoritatile locale vor asigura sumele necesare pentru cheltuielile de administrare

Centrele de sanatate multifunctionale vor avea o structura formata din cabinete specializate, spitalizare de zi cu 5 pana la 20 de paturi, laboratoare de analize medicale de radiologie, imagistica medicala, precum si alte structuri medicale fara paturi de spitalizare continua.

Centrele de sanatate multifunctionale vor fi finantate in conditiile stabilite prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si a normelor de aplicare ale acestuia.

Autoritatile administratiei publice locale vor asigura sumele necesare pentru cheltuielile de administrare si functionare, reparatii, consolidare, extindere si modernizare, la care se adauga si sume pentru dotari cu aparatura si echipamente medicale ale centrelor infiintate.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Conditiile-in-care-medicii-pot-lucra-si-in-spital-si-in-centre-multifunctionale_17808/

lauff lautf laurf