Doua proceduri in premiera efectuate la Spitalul Universitar
UPDATE: Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a anuntat o alta procedura in premiera nationala, de data aceasta interventia fiind efectuata de prof. dr. Dragos Vinereanu in domeniul cardiologiei interventionale.
Prin cele doua proceduri, au fost implantate dispozitive numite stand pentru bifurcatii unot pacienti in varsta de 60 de ani care sufereau de boala coronariana ischemica cu angina pectorala severa. Pentru prima oara la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti s-a utilizat un dispozitiv special care se monteaza in arterele inimii.
"In acele artere care se bifurca in doua ramuri sa se mentina atat vasul principal, cat si cele doua ramuri deschise. Este vorba despre ceea ce numim un dispozitiv special pentru bifurcatie sau stand pentru bifurcatie", a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, seful sectiei de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Spre deosebire de procedura standard, procedura realizata in premiera nationala la Spitalul Universitar permite o functionalitate mai buna a arterelor afectate si ofera si o serie de avantaje: “procedura este mult mai simpla, dispozitivul se introduce mai usor, in consecinta riscurile pentru pacienti sunt mai mici, timpul de iradiere este mai scurt, iar costul este mai redus prin faptul ca se foloseste un singur dispozitiv in loc de doua sau chiar trei dispozitive”, a precizat prof. dr. Dragos Vinereanu, seful sectiei de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Costul unei astfel de interventii poate ajunge pana la 1500 de euro, insa 75% din valoare poate fi acoperita printr-un program national al Ministerului Sanatatii.
Protezare de genunchi personalizata, procedura in premiera
Managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti a efectuat o operatie de protezare de genunchi personalizata, interventie chirurgicala in premiera pentru Romania, dar si la nivelul Europei Centrale si de Est. Pacienta supusa interventiei are 59 de ani si suferea de gonartroza, afectiune care deterioreaza calitatea articulatiilor de la nivelul genunchilor.
De fapt, Spitalul Universitar de Urgenta este primul centru din Romania acreditat pentru acest tip de procedura, numarandu-se si printre primele doua centre europene acreditate in acest sens. Medicul Carstoiu a explicat ca s-au facut o serie de investigatii si de calibrari ale aparatelor astfel incat unitatea sanitara pe care o conduce sa poata realiza acest tip de implant.
"Protezarea de genunchi personalizata este cea mai moderna metoda de tratare a afectiunilor ortopedice. Oamenii sunt diferiti si atunci trebuie gasite metode personalizate de tratament. E ca si cum un croitor ar face un costum pe talia ta", a declarat conf. dr. Catalin Cirstoiu (foto), managerul SUUB.
Protezarea de genunchi personalizata ofera un timp oprtator mai scurt
In ceea ce priveste procedura, inainte de realizarea interventiei trebuie facuta o rezonanta magnetica a genunchiului intr-un anumit tipar. Ulterior, se realizeaza radiografii intr-o anumita forma, care este agreata de fabrica producatoare de proteze.
"Dupa ce se standardizeaza aceste aparate si protocoale de examinare preoperatorie, practic fabrica producatoare de implant trebuie sa-l omologheze. Dupa toate aceste etape, incepe opera de confectionare a protezei standardizata. Proteza vine deja prestabilita ca dimensiune, design si forma, inclusiv ca instrumentar pentru implantarea ei. Un astfel de implant genereaza un nou concept, o noua forma de arthroplastie", a continuat conf. dr. Cirstoiu.
"Mergand la medic si facand niste investigatii a reiesit ca la piciorul stang am ligamentul rupt si nu mai am cartilagiu. Am fost trimisa de medicii din Craiova la Bucuresti unde a trebuit sa mi se faca un RMN, radiografii, iar in cele din urma rezultatele au aratat ca-mi trebuie neaparat proteza", a declarat pacienta.
Protezarea de genunchi personalizata ofera un timp oprtator mai scurt, riscul aparitiei complicatiilor fiind mai mic decat in cazul protezarilor de tip clasic. Totodata, comportamentul postoperator ofera o mobilitate mai mare a protezei.
Echipa chirurgicala care a efectuat operatia a fost formata din dr. Dan Popescu, dr. Razvan Ene, dr. Corina Badiceanu, medici specialisti ortopedie si traumatologie, dar si de dr. Angelica Bratu, anestezist. Coordonarea a fost asigurata de conf. dr. Cirstoiu.
Potrivit acestuia, pacienta a suferit o leziune la piciorul stang, provocata de o cazatura puternica pe scari in urma cu 20 de ani.
Denervarea renala, alta premiera medicala recenta pentru Romania
In urma cu o saptamana, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca a inregistrat o alta performanta medicala pentru Romania. Coordonati de prof. Karl Stangl de la Universitatea de Medicina din Berlin, doi medici interventionisti de la Floreasca au realizat doua proceduri de denervare renala, in premiera pentru tara noastra.
Metoda se adreseaza pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala rezistenta la tratament. Desi nu ii vindeca, interventia de denervare renala are numeroase avantaje. Printre acestea amintim scaderea valorilor tensiunii arteriale, reducerea numarului de medicamente administrate pacientului dar si reglarea metabolismului glucidic.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro