Imprimare

Absolventii de medicina ar putea protesta azi impotriva taxei de rezidentiat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE: In momentul de fata, initiatorul protestului nu a obtinut un acord de la Primaria Municipiului Bucuresti pentru ca actiunile sa fie legale. 

"Din punctul meu de vedere acest protest ar trebui sa fie legal. Am fost astazi la Primarie, insa mi-au spus ca trebuia sa solicit aprobarea cu 72 de ore inainte. Daca nu rezolv nimic astazi voi merge, din nou, luni pentru a putea obtine hartiile necesare, astfel incat totul sa fie legal. Daca vom protesta fara acoperire riscam amenzi de 1000 de lei, iar momentul ar fi cu totul inoportun, avand in vedere ca taxa pentru participare la rezidentiat a fost marita nejustificat, in opinia mea", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr.Razvan Negreanu, initiatorul protestului si absolvent al UMF Bucuresti. 

Potrivit acestuia, in Franta nu se percepe taxa de participare la rezidentiat, in timp ce in Spania o astfel de taxa ajunge la 29 de euro de persoana. 

Taxa de participare la rezidentiat a nemultumit absolventii de medicina

Marirea taxei de participare la rezidentiat a nemultumit absolventii de medicina care vor sa sustina concursul in noiembrie 2012. Daca pana anul trecut, acestia erau nevoiti sa achite o taxa de 300 de RON pentru examen, acum vor plati cu 200 de RON in plus. Studentii de anul VI au hotarat chiar sa protesteze vis-a-vis de aceasta masura impusa de Ministerul Sanatatii. In aceasta seara, ei se vor reuni in Piata Universitatii din Bucuresti, in semn de protest.

Nemultumiti nu sunt doar cei din Bucuresti. Discutiile au luat amploare in toate centrele universitare din tara, iar in cursul zilei de azi absolventii medicinisti urmeaza sa trimita un memoriu catre reprezentantii Ministerului Sanatatii.

"Trebuie sa se ofere accesul la concursul de rezidentiat tuturor absolventilor de medicina din tara. O sa luam o pozitie referitoare la aceasta masura si vom inainta o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii. Avem diverse discutii pe grupuri legate de nemultumirile noastre. Sunt si alte nemultumiri, in afara de marirea taxei de participare. Spre exemplu, sunt informatii esentiale legate de concursul de rezidentiat pe care noi inca nu le cunoastem", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Ionut Cobec, presedintele FASMR.

Absolventii nu au discutat tintit despre un protest la nivel national

Acesta a explicat ca nu au discutat tintit despre protest, dar ca nemultumirea cauzata de diversele masuri a scapat si cuvantul "proteste". In orice caz, spune Ionut Cobec, protestul la nivel national este o solutie extrema la care se va apela in conditiile in care nu va fi gasita o cale de dialog cu cei din Ministerul Sanatatii.

"Sincer, pot spune ca e o taxa foarte mare. Nu cred ca este cazul sa crestem taxele, mai ales ca marea majoritate dintre absolventii de medicina sunt inca sustinuti financiar de catre parinti. Din punctul meu de vedere, accesul la acest examen trebuie sa fie neingradit. Chiar daca va fi un student care nu isi poate permite sa achite taxa de participare de 500 de RON, tot este o mare pierdere pentru sistem", a continuat presedintele FASMR. 

Taxa ii va descuraja si mai mult pe absolventii de medicina

In opinia studentului Cristian Moise, presedintele Societatii Studentilor Medicinisti din Bucuresti (SSMB), masura luata de MS nu va face altceva decat sa descurajeze si mai mult tinerii absolventi de medicina, determinandu-i sa se indrepte spre alte sisteme din Europa. 

"Examenul este extraordinar de important si, din acest punct de vedere, merita toate eforturile financiare. Dar a impune o astfel de suma nu este normal. Trebuie sa acorzi sansa tuturor absolventilor sa participe la acest concurs. In ceea ce priveste protestul, este usor inoportun la acest moment. Cea mai importanta solutie este sa luam legatura cu autoritatile si sa incercam sa rezolvam situatia pe cale amiabila", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Cristian Moise, presedintele SSMB. 

Acesta va participa in aceasta seara la actiunile de protest din Piata Universitatii si ne va tine la curent cu noutati referitoare la nemultumirile absolventilor medicinisti. 

Daca taxa va fi redusa, nu mai organizam concurs de rezidentiat

Pe de alta parte, prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, a explicat ca daca taxa va fi micsorata, universitatile care organizeaza concursul de rezidentiat vor fi in situatia de a falimenta. 

"Suma de 500 de RON nu este inacceptabila. Veniturile universitatilor au scazut considerabil anul trecut, pentru ca dupa organizarea concursului de rezidentiat ne-am confruntat cu un mare deficit bugetar. Asadar, avem doua solutii - ori marim taxa de participare, ori nu mai organizam examenul de rezidentiat. El nu este cuprins ca si costuri in bugetul de stat, astfel ca toate cheltuielile sunt platite de catre universitati. Protestele nu vor face altceva decat sa nu creasca aceasta taxa si atunci concursul nu se va tine. Ar trebui vazut si cat platesc cei din strainatate pentru a participa la un concurs de rezidentiat. Chiar si o taxa de 500 de RON de participant tot nu acopera cheltuielile universitatilor cu prilejul organizarii acestui concurs", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae

Si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti sustine ca sumele implicate in desfasurarea examenului de rezidentiat sunt foarte mari. Totodata, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu ne-a explicat ca decizia de a mari taxa a fost luata dupa o serie de consultari pe care reprezentantii Ministerului Sanatatii le-au purtat cu cei sase rectori ai universitatilor cu profil medical. 

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Absolventii-de-medicina-ar-putea-protesta-azi-impotriva-taxei-de-rezidentiat_17812/

lauff lautf laurf