Imprimare

La Cluj se sarbatoresc 20 de ani de transplant renal in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Personalitati ale vietii publice, alaturi de specialisti din tara si de peste hotare in domeniul transplantului renal si pacienti care au beneficiat de transplanturi au fost prezenti la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversara de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal din Romania, anunta Agerpres.

Printre invitati s-au numarat Servicului de Informatii Externe (SIE) - Teodor Melescanu, primarul Clujului - Emil Boc, presedinte Consiliului Judetean Cluj - Horia Uioreanu, presedintele al Academiei de stiinte Medicale, sef al Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni - Irinel Popescu, rectorul Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' Cluj-Napoca - Alexandru Irimie, precum si somitati din domeniul urologiei din Italia, Austria, Germania sau SUA, actorul Dorel Visan fiind prezentatorul evenimentului.

Sesiunea a debutat cu o scurta radiografie a celor 20 de ani de transplant renal din Romania, realizata de Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, dupa care au fost decernate premii, decoratii si distinctii nationale si internationale.

Primarul Clujului, Emil Boc, a acordat profesorului universitar doctor Mihai Lucan o distinctie, din partea Consiliului Local, iar specialistul in transplant renal i-a acordat, la randul sau, edilului, o placheta aniversara.
Pe de alta parte, Patriarhia Romana i-a acordat lui Raimund Margreiter - sef Departament de Transplant, Spitalul Universitar Innsbruck, Austria, Mariei Luncan - sotia medicului Mihai Luncan, precum si lui Pasquale Bartolomeo Berloco - presedintele Consortiului Interuniversitar de Transplant de Organe, seful Clinicii Umberto I, Roma, Italia, ordinul "Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei", iar lui Teodor Melescanu decoratia Crucea Transilvana. Prof.univ.dr. Mihai Lucan a primit o diploma de excelenta si din partea Academiei de Stiinte Medicale.

Evenimentul este organizat sub auspiciile Ministerului Sanatatii, Universitatii de Medicina si Familie "Iuliu Hatieganu", Academiei de stiinte Medicale din Romania, Academiei Oamenilor de stiinta din Romania, Romtransplant si Asociatiei Bolnavilor Transplantati din Romania.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/La-Cluj-se-sarbatoresc-20-de-ani-de-transplant-renal-in-Romania_17817/

lauff lautf laurf