Imprimare

Dr. Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii si scutirea de la CAS a medicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Tudor Ciuhodaru solicita public primului ministru si ministrului interimar al sanatatii avizul favorabil pentru adoptarea proiectului legislativ privind eliminarea coplatii aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

"In acest moment mai avem doar doua obstacole pentru eliminarea coplatii: avizul favorabil al guvernului si votul parlamentului. Din pacate traseismul de idei risca sa duca la respingerea acestui proiect legislativ. Cu totii vrem sa stim, mai ales ca se apropie alegerile parlamentare, daca acest guvern sustine sau nu eliminarea coplatii", a declarat dr. Ciuhodaru.

"Coplata este doar o noua taxa pe sanatate ce creaza doua probleme majore pacientilor si serviciilor de urgenta. Pacientii vor evita sa plateasca aceasta taxa suplimentara in doua moduri: fie apeland la 112 chiar si pentru afeciuni minore ceea ce va duce la aglomerarea pana refuz a ambulantei si a unitatilor de primire urgente ce vor deveni rapid ineficiente, fie amanand prezentarea la spital cu risc de agravare a afectiunii", mai spune Ciuhodaru.

Legea privind introducerea coplatii a fost propusa de Ministerul Sanatatii iar adoptarea ei s-a facut cu avizul favorabil al guvernului.

In urma cu ceva timp, coplata a starnit nemultumiri atat din partea asociatiilor profesionale, dar mai ales din partea asociatiilor de pacienti. Ministerul a obtinut o amanare a introducerii coplatii pe serviciile medicale in urma unor discutii purtate cu FMI.

Medicii si profesorii ar putea fi scutiti de la plata CAS

Doctorul Tudor Ciuhodaru va initia de asemenea un proiect legislativ ce va scuti de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate pe cei care lucreaza in sistemul medical si invatamant. ,,Suntem pe ultimele locuri in UE la numarul de medici raportat la numarul de locuitori dar pe primul loc la morti evitabile, mortalitate infantila sau la tuberculoza. Peste 100 de localitati nu au medic si sunt judete in care anumite specialitati au disparut. Operatii majore se amana sau nu au loc pentru ca medicii parasesc aceasta tara." afirma medicul Ciuhodaru.

Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru UE recomanda ca medicii sa primeasca un salariu de doua sau trei ori mai mare fata de media pe economie. Scutirea de la plata CAS va duce la cresterea salariilor din sanatate cu 5,5 %. "Aceasta masura (...) nu presupune alocari bugetare suplimentare si va conduce la economii prin faptul ca pacientii vor putea fi tratati in cotinuare in Romania, cu costuri mai mici decat cele din strainate iar sumele alocate formarii personalului medical nu vor mai fi ,,donate" catre alte tari prin plecarea medicilor in straintate." este de parere Dr. Ciuhodaru.

Deputatul considera ca un astfel de proiect legislativ ofera alternative pentru personalul medical care in acest moment pleaca sa isi exercite profesia in afara tarii din cauza salariilor insuficiente.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Tudor-Ciuhodaru-vrea-eliminarea-coplatii-si-scutirea-de-la-CAS-a-medicilor_17820/

lauff lautf laurf