Imprimare

Premiul Nobel pentru Medicina in 2012, acordat pionierilor studiilor celulelor stem

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premiul Nobel pentru Medicina sau Fiziologie in 2012 a fost acordat  medicului cercetator japonez Shinya Yamanaka si cercetatorului britanic Sir John Gurdon, doi pionieri in studiile celulelor stem.

Comitetul Nobel a apreciat studiile celor doi cercetatori drept "revolutionare in felul nostru de a intelege cum se dezvolta celulele si organismele in general". Cercetarile lui John Gurdon si dr. Shinya Yamanaka au fost axate  pe modalitatile uluitoare de transformare a celulelor adulte in celulele stem, care la randul lor se pot reconfigura in orice alta celula din organism.

Fiecare dintre cei doi pionieri in domeniu a confirmat descoperirea prin metode de cercetare diferite, care certifica astazi functia eficienta de "reprogramare" a celulelor specializate, transformarea lor in celule stem si vice-versa.

Amplele studii realizate de catre cei doi cercetatori au pus bazele medicinei regenerative, care a adus perspective noi in tratarea si vindecarea unor boli precum diabetul, boala Parkinson si atacul cerebro-vascular (AVC).

 

2011,  Nobel in Medicina pentru principiile cheie ale activarii sistemului imunitar

In 2011, premiul Nobel pentru Medicina a fost impartit intre cercetatorii Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann si Ralph M. Steinman. Beutler si Hoffmann au fost premiati pentru studiile si descoperirile legate de activarea imunitatii ereditare, iar Steinman a primit inalta distinctie pentru descoperirea celulei dendritice si reliefarea rolului sau vital in imunitatea adaptativa.

Comitetul Nobel a afirmat ca cei doi cercetatori au descoperit elementele cheie care activeaza sistemul imunitar. Practic, cei doi au depistat proteine receptoare care pot recunoaste microorganismele care ne ataca corpul si pot activa imunitatea nativa.

 

Autor: Monica Branescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiul-Nobel-pentru-Medicina-in-2012_-acordat-pionierilor-studiilor-celulelor-stem_17825/

lauff lautf laurf