Imprimare

Comunicat de presa - (2011-11-25) REF: Cooperare romano-israeliana in domeniul sanitar

Cooperare româno-israeliană în domeniul sanitar

Ministrul Sănătăţii din România, RITLI Ladislau şi ministrul adjunct al Sănătăţii Statului Israel, Yaakov Litzman, au semnat astăzi un nou Plan de cooperare în domeniul sănătăţii şi medicinei între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii Statului Israel.

Documentul prevede dezvoltarea în următorii ani a unor proiecte comune în domenii caasistenţa medicală de urgenţă, pregătirea şi răspunsul sistemului de urgenţă prespitalicesc şi spitalicesc  în caz de calamităţi şi victime multiple, cardiologie invazivă şi chirurgie cardiovasculară, anestezie şi terapie intensivă, oftalmologie şi neurochirurgie oftalmologică, chirurgie generală şi transplant de organe, ţesuturi şi celule, nursing, management sanitar, asistenţă medicală, controlul şi tratamentul SIDA, prevenirea şi controlul tuberculozei, precum şi colaborarea directă între instituţiile medicale şi spitale.

“În perioada următoare avem în vedere dezvoltarea a două proiecte importante în domeniul urgenţei, dar şi atragerea investitorilor israelieni în proiectul Ministerului Sănătăţii de construire a şase spitale regionale în parteneriat public-privat”, a declarat RITLI Ladislau, ministrul român al Sănătăţii, după întâlnirea bilaterală cu ministrul adjunct israelian al Sănătăţii

Unul din proiectele din domeniul urgenţei prevede un schimb de informaţii concrete şi bune practici între autorităţile din cele două state cu responsabilităţi în accidente colective şi calamnităţi/dezastre.

Astfel, vor fi desfăşurate exerciţii comune de căutare/salvare în caz de accidente colective cu rol de instruire şi schimb de experienţă, dar şi  seminarii şi cursuri organizate în România pentru factorii implicaţi în gestionarea accidentelor colective.

Un alt proiect important vizează pregătirea unui spital şi construirea unui plan cadru de reacţie la accidente colective  sau calamităţi pentru două situaţii:

  1. care să facă faţă la un accident colectiv sau la o situaţie care implică spitalul în sine sau în caz de incendii în scopul obţinerii unui impact cât mai mic asupra pacientului
  2. pregătirea spitalului şi a servicului de urgenţă pentru primirea victimelor şi pacienţilor în cazul unui accident în zona de competenţă a spitalului

 

Între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel există o cooperare în domeniul sănătăţii încă din anul 1991, atunci când, la Ierusalim, s-a hotărât posibilitatea de încheiere a unor planuri de cooperare între cele două ministere de resort.

Ultimul Plan de cooperare în domeniul sănătăţii şi medicinei între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din Statul Israel, a fost semnat în 7 februarie 2000, la Ierusalim.


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=9243

lauff lautf laurf