Imprimare

Comunicat de presa - (2011-09-29) REF: Programul de tratament invaziv al infarctulu...

 

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de către Ministerul Sanatatii anul trecut, este  considerat de specialisti un succes

 

 După un an de la lansare, evaluarea medicilor cardiologi arată că 4052 de pacienţi au beneficiat, gratuit,  de tratament de specialitate în cadrul programului, 88% dintre aceştia   (3547) fiind  reperfuzati prin angioplastie primară. Începând cu luna noiembrie s-a realizat o medie lunară de 320 angioplastii. Iniţial, programul îşi propunea tratarea unui număr de 3500 de pacienţi anual. 

 

Angioplastia primară este un procedeu care trebuie aplicat pacientului, în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic si care consta in dezobstructia arterelor coronariene si introducerea unui stent, adica a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru care mentine artera deschisa.

 

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat si implementat, în premieră, anul trecut de către Ministerul Sănătăţii şi se derulează începând cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul si tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut în Romania se află sub standardele existente in ţările din Uniunea Europeana.

 

Programul MS este implementat in 10 centre specializate din spitalele din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Tg. Mures si Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4 300 lei.

 

Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majoritatii pacientilor la reperfuzie prin cateterizm si dezobstructie, precum si prin asigurarea 24 ore din 24 a facilitatii de reperfuzie interventionala in centrele implicate.

 

Este foarte important faptul că mortalitatea intraspitalicească la pacienții cu infarct miocardic acut a scăzut în centrele respective cu aproximativ 15%.

Anul trecut programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 mii de lei.

 

“Vom continua finanţarea acestui program şi anul viitor.”, a declarat ministrul Sănătăţii, RITLI Ladislau.


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=9183

lauff lautf laurf