Imprimare

Comunicat de presa - (2011-04-27) REF: Institutul Naţional de Sănătate Publică ...

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi desemnat ca singura autoritate competentă în relaţia cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

 

Marc Sprenger, directorul ECDC face în aceste zile o vizită în România, ocazie cu care s-a întâlnit şi cu ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

 

La întâlnire s-au discutat mai multe aspecte în ceea ce priveşte rolul României în depistarea, prevenirea şi controlul bolilor infecţioase.

 

Marc Sprenger a menţionat că, deşi în cazul sistemelor de sănătate nu există o legislaţie unitară în Uniunea Europeană, în cazul bolilor transmisibile, era nevoie de crearea unor reglementări comune, pentru că aceste afecţiuni „traversează” graniţele. Directorul ECDC a lăudat performanţele României în legătură cu programul HIV, precizând că celelalte state membre pot învăţa din exemplul României, pentru că aici   s-a creat un program sustenabil, în cadrul căreia toţi pacienţii au acces la tratament şi medicamente.

 

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila i-a mulţumit directorului ECDC pentru oportunitatea pe care ECDC o oferă specialiştilor români în ceea ce priveşte formarea profesională şi a cerut ca România să fie acceptată în rândul ţărilor care pot derula programe de training în domeniul supravegherii bolilor transmisibile, cum ar fi EPIETprogram specific de pregătire a epidemiologilor la care România doreşte să aplice prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. După aprobarea ECDC, cursurile se vor desfăşura în ţară pentru specialiştii români, şi nu în afara ţării, ca până acum.

 

Totodată, Marc Sprenger şi Cseke Attila au convenit, ca în viitorul apropiat Institutul Naţional de Sănătate Publică să fie desemnat ca singura autoritate competentă (competent body) în relaţia cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

 

La întâlnire s-a ridicat şi problema tuberculozei, boală care are o incidenţă mare la nivelul populaţiei din România.

 

„Programul de tuberculoză este un program prioritar al Ministerului Sănătăţii. Sunt conştient că în continuare avem probleme la acest capitol, însă nu putem realiza performanţa altor state membre de la o zi la alta. Un aspect pozitiv este acela că în statistici, incidenţa tuberculozei este în scădere, însă în continuare trebuie să acordăm o atenţie sporită atât în domeniul prevenţiei, cât şi al tratamentului profilactic” a declarat ministrul sănătăţii, CSEKE Attila.

 

În privinţa problemei comunităţii de etnie rromă, care a fost ridicată de către Mark Sprenger în contextul prevenţiei bolilor transmisibile, ministrul a precizat: „Acesta este un subiect complex din toate punctele de vedere. În primul rând această comunitate nu este obişnuită cu accesarea acelor servicii medicale, care sunt asigurate prin lege, în mod unitar pentru toţi cetăţenii României. Cel mai important ar fi acum derularea unor campanii de informare privind importanţa accesării serviciilor medicale în rândul comunităţii rrome, cu focalizare pe partea de vaccinare. Ministerul Sănătăţii are un program de imunizare în cadrul căruia trebuie pus accent şimpe vaccinarea copiilor din această etnie.”


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=8998

lauff lautf laurf