Comunicat de presa - (2011-02-02) REF: Unitati sanitare din Iasi, comasate
Guvernul României a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern privind desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din judeţul Iaşi din subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul Sănătăţii
Conform actului normativ, în maxim 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, trei unităţi medicale ieşene, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi se vor comasa şi vor forma o singură unitate sanitară cu paturi.
Comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi face parte din strategia Ministerului Sănătăţii pentru crearea, în zona Moldovei, a unui Spital de Urgenţă cu toate specialităţile, de categoria I-nivel de competenţă foarte înalt din punct de vedere al resurselor materiale şi umane şi a capacităţii de a asigura asistenţă medicală de urgenţă.
La momentul actual, organizarea asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Iaşi este deficitară, fiind împărţită între mai multe entităţi cu personalităţi juridice proprii si conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitată, în detrimentul pacientului.
În urma comasării, s-a hotărât ca secţiile de Ortopedie, Chirurgie Vasculară, Chirurgie Plastică şi Toxicologie de la Spitalul Sf, Ioan să se mute la Spitalul „Sf. Spiridon”, urmând să rămână în în continuare în prima unitate medicală numai Clinica de Chirurgie şi Secţia de Arşi.
Comasarea va duce la o eficientizare a acordării asistenţei medicale a pacientului, mai ales după reorganizarea tuturor acestor secţii. Se doreşte limitarea pe cât posibil a plimbării pacienţilor între mai multe unităţi sanitare şi concentrarea resurselor necesare în prima linie, într-un singur loc.
În acest sens, în urma comasării, se va reorganiza şi sistemul de primiri urgenţe, care, la momentul actual, în municipiul Iaşi, are un număr de 3 (trei) Unităţi de Primiri Urgenţe pentru adulti. Se urmareste crearea unei singure unitati de primiri urgente adulti care va prelua tot fluxul de asistenţă medicală de specialitate.
De asemenea, în urma reorganizărilor din 10 funcţii de conducere însemnând 3 manageri, 3 directori medicali, 3 directori financiari-contabili şi un director de îngrijiri vor rămâne 4 funcţii de conducere (un manager, un director medical, un director financiar-contabil şi un director de îngrijiri).