Imprimare

Comunicat de presa - (2011-01-27) REF: Noi reguli privind organizarea concursului d...

Noi reguli privind organizarea concursului de Rezidenţiat

  • A fost aprobată de către Guvern Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului  Nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului.

 

Actul normativ introduce 3 prevederi importante în ceea ce priveşte organizarea concursului de Rezidenţiat, precum şi posibilitatea tinerilor medici de a exercita profesia pentru care s-au pregătit. Astfel:

 

1. Începând cu 2011, concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi  universităţile de medicină şi farmacie. Centrele universitare sunt responsabile în formarea medicală de specialitate. Măsura este în beneficiul tinerilor absolvenţi de medicină şi va duce  la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării.

 

2. Conform aceluiaşi act normativ, tinerii medicii vor avea şansa de a se  angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.

 

Conform măsurilor adoptate,  absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate şi vor putea fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, în funcţia de medic.

Activităţile medicului cu competenţe limitate  se vor stabili de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Colegiul Medicilor din România şi se vor aproba prin ordin al ministrului sănătăţii.

 

3. În ceea ce priveşte rezidenţii, actul normativ prevede ca, începând cu anul III de pregătire în specialitate, rezidenţii să fie incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. Activitatea acestora se va desfăşura pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă.În prezent există un număr de 4549 de rezidenţi de anul III care, începând de luna viitoare pot începe să practice în linia de gardă.

 

De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, rezidenţii vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu. În această situaţie există 3.869 de tineri medici ale căror cunoştinţe dobândite vor putea fi utilizate în liniile de gardă în beneficiul pacienţilor

 

Cei aproximativ 8000 de tineri medici rezidenţi vor fi retribuiţi de unităţile sanitare unde efectuează serviciile de gardă.

Noile  măsuri vin atât în avantajul medicilor tineri care, prin practică, vor putea să dobândească experienţă mai multă, dar şi în cel al autorităţilor deoarece este  nevoie de cadre medicale calificate pentru a asigura asitenţa medicală continuă în spitalele din toată ţara.

 

Serviciul de presă


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=8790

lauff lautf laurf