Comunicat de presa - (2011-01-20) REF: Ministerul Sănătăţii reglementează serv...
Ministerul Sănătăţii reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
În premieră, vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate atât serviciile specializate de depistare activă precoce, cât şi tratamentul medicamentos necesar.
o Timp de o lună de zile se află în dezbatere publică pe site-ul www.ms.ro, Ordiul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Proiectul de act normativ defineşte principalii termeni de specialitate utilizaţi în acest domeniu, identifică echipa multidisciplinară care va avea responsabilităţi şi competenţe în furnizarea serviciilor specializate pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist, şi precizează standardele de formare pentru specialiştii care vor lucra în domeniu.
De asemenea, sunt stabilite serviciile specializate de depistare şi intervenţie precoce, precum şi modalitatea de finanţare a acestora.
Astfel, depistarea activă precoce se va efectua tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 1-3ani şi se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de către medicul de familie sau de cel pediatru la care este înregistrat copilul în cadrul evaluărilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni.
În urma acestor evaluări, cazurile suspectate sunt trimise medicului specialist care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Recomandareaplanului terapeutic, monitorizarea tratamentului şi evoluţiei vor fi efectuate de medicul specialist
Costurile evaluărilor vor fi punctate şi finanţate de către casele de asigurări de sănătate, conform contractului existent între medicul de familie sau dupa caz, medicul pediatru.
Planul de psihoterapie va fi elaborat şi supervizat de psihoterapeutul atestat în tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA. Psihoterapeutul, împreună cu ceilalţi profesionişti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea părinţilor.
Tratamentul medicamentos va fi recomandat şi monitorizat de medicul specialist. Costurile acestuia vor fi suportate, de asemenea, de casa de asigurări de sănătate de care aparţine persoana în cauză, conform legislaţiei în vigoare.
În anul 2010 a fost adoptată Legea nr. 151 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Acestă lege asigură cadrul legal pentru realizarea detecţiei active precoce a copiilor cu tulburări din spectrul autist şi diagnosticul de specialitate.