Imprimare

Comunicat de presa - (2011-01-12) REF: Situatia virozelor respiratorii in saptamana...

Conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 03- 09 ianuarie 2011,  numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 67 098, în creştere cu 26,8 % faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă. De asemenea, numărul cazurilor de viroze respiratorii care au necesitat internare este în creştere.

S-a constatat faptul că, pe teritoriul României, nu există focare epidemice de gripă. Au fost izolate în săptămâna precedentă, un număr de 4 virusuri gripale, din care 3 virusuri gripale de tip AH1N1 (2 în judeţul Iaşi şi unul în judeţul Maramureş) şi un virus gripal de tip A H3 N2.

Unul dintre cazurile confirmate cu virusul AH1N1 din Iaşi este un bărbat de 61 de ani care prezintă o formă de boală severă şi care a călătorit în Egipt şi s-a întors în România la începutul anului. În prezent, pacientul se află internat, prezintă insuficienţă respiratorie şi este ventilat mecanic. Pacientului i se administrează terapie antivirală.

Specialiştii declară că, în prima săptămână din anul 2011 incidenţa virozelor respiratorii se încadrează în nivelul aşteptat pentru această perioadă, activitatea gripală este de intensitate joasă, înregistrându-se numai cazuri sporadice.  

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, continuă. 

Până în data de 9 ianuarie a.c., au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinări antigripale.

 În sezonul 2010-2011, Ministerul Sănătăţii va utiliza un număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Sunt vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

 

Medicii reamintesc că pastrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi parinţilor să îndrume elevii în acest sens.

 

 


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=8768

lauff lautf laurf