Imprimare

Comunicat de presa - (2011-01-06) REF: Bilant 2010

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a prezentat astăzi bilanţul activităţii desfăşurate timp de un an de către Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a apreciat anul 2010 ca fiind un anul greu pentru sistemul sanitar, dar un an câştigat din punct de vedere al reformelor începute în acest sector.

“Pentru sistemul sanitar, anul 2010  a stat sub semnul  descentralizării, a întoarcerii către pacient şi către autorităţile locale care cunosc cel mai bine nevoile comunităţii din care fac parte” , a declarat ministrul CSEKE Attila.

În 2010,din cele 435 unităţi sanitare publice existente pe teritoriul României, au fost transferate către autoritatea locală un număr de 370 unităţi. Au rămas în reţeaua Ministerului Sănătăţii, 62 unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante),  spitalele cu profil de psihiatrie şi  spitale monospecialitate

 

Descentralizarea a fost realizată în proporţie de aproximativ 100%, doar pentru 3 unităţi din judeţul Vrancea nu s-a reuşit transferul, autorităţile locale din această zonă nedorind să se implice în gestionarea unităţilor din comunitatea pe care o conduc.

Tot anul trecut, Ministerul Sănătăţii a redus numărul de  funcţii de conducere (director) din unităţile sanitare cu 28%, de la 2069, la 1492 de funcţii, însemnând 577 de funcţii. În acest fel au fost realizate economii de 1 milion de lei lunar.

 

Au fost reduse şi un număr de 9 200 de paturi, dar şi cheltuielile de personal prin reorganizarea activităţilor ministerului şi structurilor subordonate. Dintr-un total de 9 920 de posturi existente atât în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, cât şi în unităţile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, au fost reduse 1621 posturi, dintre care 978 vacante.

 

Noul sistem de acordare a concediilor medicale, introdus anul trecut,  a dus la o diminuare de aproximativ 30% a numărului de certificate medicale eliberate în ultimele luni, faţă de începutul anului

 

Dacă pe toată perioada anului 2009 au fost eliberate peste 2 600 000 de certificate medicale, în anul 2010 numărul lor a fost într-o evidentă descreştere. De la începutul anului 2010 şi până în luna septembrie (când a avut loc ultima informare) au fost eliberate 713 436 certificate medicale.

 

În urma deblocării posturilor din sistem, la mijlocul lunii decembrie 2010, din cele 3072 posturi deblocate, au fost scoase, efectiv, la concurs de către unităţile sanitare, un număr de 2 760. Dintre acestea,  au fost ocupate 1384,5 posturi, pentru un număr de 881 posturi concursurile  sunt în curs de derulare, iar 494,5 posturi au rămas neocupate.

 

Tot în 2010, Ministerul Sănătăţii a aprobat mecanismul de introducere a mecanismului de coplată şi lărgirea bazei de contributori la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Dacă prima măsură intră în vigoare după ce va fi aprobată şi de către Parlamentul României, cea de-a doua măsură va intra în vigoare din această lună. Măsura prevede ca 2 067 764 de persoane care erau scutite de plata contribuţiilor la asigurările de sănătate să contribuie pentru acest fond. În acest fel se va ajunge la  8 797 028 contribuabili pentru Sănătate şi în jur de 1,4 mld lei colectaţi  la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.

Anul 2010 a însemnat pentru Ministerul Sănătăţii un nou pachet legislativ pentru sistem. Cele mai importante prevederi noi le reprezintă desfăşurarea programelor naţionale de sănătate şi a contractului-cadru pe o perioadă de 2 ani, precum  şi descentralizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Conform celei din urmă decizii, o pondere de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice la (FNUAS) colectate într-un judeţ va reveni Casei de asigurări de sănătate din judeţul respectiv

 

Diferenţa, reprezentând 40% din contribuţiile la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUAS) va fi virată în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Din această pondere, maximum 3% se va folosi la cheltuielile de administrare şi de capital pentru CNAS şi Casele judeţene de asigurări de sănătate. Ponderea de 37% din contribuţie va intra într-un fond de redistribuire, a cărui utilizare se va determina prin criterii elaborate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Din acest Fond de redistribuire se vor plăti serviciile medicale efectuate între judeţe sau, acolo unde este cazul, respectiv unde fondurile dintr-un anumit judeţ sunt insuficiente.

 

Ministrul Sănătăţii a amintit şi nereuşitele anului trecut, în special imposibilitatea Ministerului Sănătăţii de  a gestiona direct fondurile din sănătate

 


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=8758

lauff lautf laurf