Imprimare

Comunicat de presa - (2010-12-28) REF: Guvernul României a aprobat un nou pachet l...

 

„Astăzi, am propus Guvernului României un nou pachet legislativ în Sănătate prin care continuăm reforma şi eficientizarea acestui sector.

Prin Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, act normativ pe care Guvernul României l-a aprobat astăzi, am făcut mai multe propuneri privind utilizarea fondurilor colectate la Sănătate sau modificări în cadrul instituţiilor care coordonează domeniul. Una dintre cele mai importante prevederi o reprezintă descentralizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Era corect ca, după descentralizarea spitalelor, şi contribuţiile cetăţenilor unui judeţ să revină în judeţul respectiv”,  a declarat ministrul Sănătăţii , CSEKE Attila, după şedinţa de Guvern.

 

Conform actului normativ, au fost introduse noi reglementări privind programele naţionale de sănătate, utilizarea contribuţiilor la asigurările de sănătate, precum şi relaţia contractuală dintre casa de asigurări şi furnizori.

 

Programe nationale de sanatate si contract-cadru, multianuale

 

O prevedere importantă  a actului normativ aprobat astăzi o reprezintă crearea cadrului legislativ în urma căruia programele naţionale de sănătate, precum şi contractul -cadru se vor desfăşura multianual, pe o durată de cel puţin 2 ani.  În acest fel, Ministerul Sănătăţii va stabili strategii clare pe termen mai lung privind programele pe care le derulează.

  

Relaţie contractuală CNAS –furnizori

 

Conform nolilor prevederi, CNAS va avea posibilitatea şi nu obligaţia de a contracta cu furnizorii de servicii medicale.

 

Utilizarea contribuţiilor asigurărilor de sănătate

 

Una dintre cele mai importante măsuri prevăzută în actul normativ aprobat astăzi o reprezintă descentralizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate care va duce la o echitate în utilizarea acestuia. Se modifică, astfel, în totalitate modul în care sunt utilizate fondurile colectate la FNUASS.

 

S-a hotărât ca un procent de 60%, în urma colectării contribuţiilor juridice şi fizice la FNUASS, să rămână la dispoziţia caselor de asigurări de sănătate judeţene. În acest fel va exista o echitate faţă de populaţia unui judeţ. Dacă, de exemplu,  în Cluj- Napoca se colectează o sumă mai mare decât într-un oraş similar ca număr de populaţie şi dimensiune, este corect ca cetăţenii din aceast judeţ să beneficieze de sumele cu care au contribuit.

 

Cu această cotă de 60% care le rămâne în gestionare, casele de asigurări de sănătate vor asigura plata serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare şi a dispozitivelor medicale

 

O cotă de minim 37% se virează în contul CNAS. Aceste sume se utilizează pentru  constituirea fondului de rezervă (o cota de 2%) şi pentru constituirea fondului de redistribuire (minimum 98%).

O cotă de maximum 3% va fi păstrată pentru cheltuielile de administrare, funcţionare şi de capital ale CNAS din care cel puţin 0,75% pentru casele judeţene de asigurări de sănătate.

 

MODIFICĂRI ÎN CEEA CE PRIVEŞTE STRUCTURA CNAS

 

Indemnizaţiile Comisiilor de experţi vor fi reduse de la 10% la 1% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS,respectiv din salariul funcţiei de preşedinte-director general al casei de asigurări de sănătate judeţene. Indemnizaţiile se acordă proporţional cu numărul de participări efective la şedinţe.

 

Indemnizaţiile şi cheltuielile de deplasare ocazionate de participarea în comisiile de experţi vor fi suportate de CNAS, respectiv de casa de asigurări de sănătate la nivelul căreia funcţionează comisia. Regulamentul de organizare şi funcţionare şi atribuţiile comisiilor de experţi se stabilesc prin decizie al preşedintelui CNAS.

 

Va fi redus şi Consiliul de Administraţie al CNAS, de la 17 membri la 7, după cum urmează:

4 reprezentanţi ai statului ( unul numit de Preşedintele României şi  3 numiţi de Primul-ministru, la propunerea ministrului Sănătăţii )

1 reprezentant confederaţiile patronale,

1reprezentant confederaţiile sindicale,

1 reprezentant numit de Primul Ministru, cu consultarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice

Membrii CA vor avea şi ei, la fel ca şi membrii comisiilor o  indemnizaţie lunară diminuată de la 20% la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS

De asemenea , membrii Consiliul de Administraţie al Caselor judeţene de asigurări vor primi o indemnizaţie  care scade de la 20% la 1 % din indemnizaţia directorului general al CAS Judeţene.  

 

CADRU LEGISLATIV PENTRU STIMULAREA PERSONALULUI MEDICAL DIN ZONELE NEACOPERITE DE MEDICI

 

Aceasta este o altă măsură de care era urgent nevoie în sistem.Prin noul act normativ, se crează posibilitatea acordării de stimulente în natură şi în bani de către consiliile locale şi Ministerul Sănătăţii, în teritoriile neacoperite cu medici sau cu personal sanitar, ori cu unităţi farmaceutice, pentru asigurarea serviciilor medicale şi farmaceutice.

 

În acest caz, consiliile locale şi Ministerul Sănătăţii încheie cu medicii, personalul sanitar, un contract civil privind drepturile şi obligaţiile părţilor, cu o clauză de fidelitate în sarcina acestora, pentru o perioada de cel putin 5 ani.

 

 


Sursa http://www.ms.ro/?pag=62&id=8739

lauff lautf laurf