Imprimare

Comunicat de presa: Sustinem existenta unui contract colectiv de munca

Luând act de gestul necolegial al celor din Federația Sanitas prin care, vicepreședintele acestei organizații, Marius Sepi, în comunicatul dat în data de 30.XII.2012, afirmă că am intenționat „blocarea avizării contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități”, precizăm următoarele:

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România nu a solicitat blocarea avizării Contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități de către Ministerul Muncii, ci doar constatarea calității noastre de parte a contractului cu ocazia înregistrării acestuia. Acest lucru poate fi constatat cu ușurință în adresa noastră înaintată către Ministerul Muncii (atașată). Cu precizarea că Ministerul Muncii nu avizează sau nu un contract colectiv de muncă la acest nivel, ci îl înregistrează (sau nu) constatând respectarea prevederilor legale.

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a pus întotdeauna interesele membrilor de sindicat și ale salariaților din sănătate mai presus decât orgoliile organizaționale; motiv pentru care ne bucură înregistrarea Contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități, chiar dacă acesta este valabil doar până la 31.XI.2012, cum au solicitat colegii de la Sanitas, și nu timp de 2 ani, așa cum am solicitat noi. Pentru rezolvarea problemelor privind calitatea noastră de parte avem la îndemână soluțiile juridice, care nu întârzie înregistrarea contractului.

În acest caz suntem în situația „hoțul strigă hoțul”, respectiv tocmai Federația Sanitas a refuzat semnarea și înregistrarea Contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități încă din luna august a acestui an, lipsind astfel proprii membri de sindicat de drepturile negociate împreună în cadrul acestui contract. Acest lucru se poate constata cu ușurință din procesul verbal al ședinței de negociere din data de 6.08.2012, când întreg Biroul Executiv Sanitas prezent la negociere a asumat gestul de a lipsi de drepturile contractuale toți salariații din sănătate (materialul poate fi găsit pe http://solidaritatea-sanitara.ro/index.php/prima-pagina/reprezentativitate#adresems).


Constatăm cu tristețe faptul că, temându-se de concurență și dorind să stopeze cumva plecările sindicatelor și a membrilor proprii, actuala conducere a Federației Sanitas a dorit să transforme negocierea și semnarea contractului colectiv de muncă într-o luptă împotriva noastră, dovedind indiferență față de introducerea unor noi drepturi în favoarea membrilor de sindicat. De altfel, a fost un an nefast pentru conducerea Federației Sanitas, care a lipsit de la evenimentul major din această perioadă, respectiv dezbaterea pe tema proiectului noii legi a sănătății, activitatea acesteia concentrându-se pe lupta împotriva noastră la nivel central (prin contestarea reprezentativității în instanță și blocarea negocierilor la contractul colectiv de muncă) și la nivel local (prin șicanarea în infinite moduri - majoritatea ilegale - a sindicatelor afiliate la Solidaritatea Sanitară), precum și pe acapararea funcțiilor în cadrul organismului profesional, vizând controlul total al acestuia.


Totuși, având în vedere apropiatul Congres al Federației Sanitas, le urăm colegilor succes, dorindu-le să aibă înțelepciunea de a alege o nouă conducere, capabilă să se implice strict în activitățile sindicale în interesul membrilor și al salariaților din sănătate și să respecte reguli minime de deontologie în relația cu alte organizații sindicale!

 

                                                                                                       Vicepreședinte,

                                                                                                         Ștefan Nicolae

 

Ataşamente:
Download-ează fișierul (Comunicat-FSSR- 05-12-2012.pdf)Comunicat-FSSR- 05-12-2012.pdf[ ]0 Kb

lauff lautf laurf