Imprimare

Comunicat de presa: Intrarea in vigoare a Directivei nr. 24/2011 a gasit sistemul sanitar romanesc nepregatit

Astăzi intră în vigoare prevederile Directivei nr. 24/2011 fără ca statul român să fie pregătit. Încercările de minimalizare a efectelor ei vor fi dramatic contrazise de realitate.

 

Deoarece legislația românească ce trebuie să transpună prevederile Directivei în spațiul juridic românesc nu a fost încă elaborată, cetățenii români se pot prevala direct de prevederile Directivei, solicitând rambursarea cheltuielilor pe care le fac din acest moment pentru tratamentul în străinătate. Absența procedurilor specifice obligatorii pentru autorizarea prealabilă va aduce o gaură semnificativă în bugetul și ala subțiat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 

La rândul lor, unitățile sanitare sunt direct amenințate de o scădere dramatică a adresabilității, în prima linie fiind situate spitalele din vestul Transilvaniei. De altfel, județele din această regiune se confruntă cu o migrație a pacienților către Ungaria de mai mult timp, prevederile Directivei tinzând s-o accentueze în condițiile în care pacienții au acum șansa de a recupera o bună parte din costurile tratamentului în străinătate.

 

În mod evident, efectele negative se vor repercuta și asupra salariaților din sănătate, scăderea veniturilor unităților sanitare determinând în mod firesc o incapacitate de plată a salariilor. Cu alte cuvinte, în loc să crească, salariile din Sănătate sunt într-un real pericol de a scădea.

 

Deși am avertizat guvernanții privind pericolele pe care le aduce cu sine această Directivă încă din primăvara acestui an, inclusiv printr-o serie de conferințe publice, măsurile necesare încă se mai lasă așteptate.

 

O analiză pertinentă a efectelor acestei Directive poate fi găsită în studiul Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din România, care a fost înaintat tuturor factorilor de decizie din sistemul sanitar.

 

Biroul de presă

 

 

Articole inrudite:

 

lauff lautf laurf