Imprimare

Comunicat de presa: Solicitam instituirea urgenta a unor masuri de protectie a salariatilor din sanatate

După ce au fost victimele tăierilor salariale și sunt în mod constant cei care suferă, alături de pacienți, de gravele lipsuri materiale, salariații din sănătate sunt din ce în ce mai des și victimele agresorilor certați cu legea, strecurați printre firavele măsuri de protecție din spitale, pe fondul indiferenței managerilor sistemului sanitar și ai spitalelor.

În condițiile în care incidentul de la Galați nu este primul de acest gen (nici măcar pentru acel spital), deci nu poate fi vorba de cazuri izolate, constatăm că sistemul sanitar nu protejează sănătatea propriilor lucrători, guvernanții dând dovadă și pe această cale de dezinteres față de soarta celor chemați să asigure sănătatea populației. Lucrurile sunt cu atât mai grave în condițiile în care nici opoziția, care se vrea în mod public promotoarea dialogului social și apărătoarea interesului salariaților, nu acționează în acest sens: spitalul de la Galați, în care a avut loc acest incident, precum și multe asemănătoare, este în administrarea opoziției (a se vedea majoritatea din Consiliul Județean), managerii acestuia refuzând negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate prin care se reglementau unele măsuri de protecție a salariaților.

Am solicitat Ministerului Sănătății în repetate rânduri, în cadrul negocierii contractelor colective, să considerăm agresiunile împotriva salariaților în accidente de muncă, însă fără succes. De asemenea, în cadrul acelorași negocieri am solicitat ca unitatea să continue procesele împotriva agresorilor ca parte în proces. La ora actuală în astfel de cazuri salariații sunt lăsați la îndemâna amenințărilor huliganilor, cercetările continuând doar la plângerea victimelor, adică a salariaților agresați, unitățile nefiind interesate în continuarea cercetărilor. Refuzul tuturor acestor măsuri ia la nivelul unităților chipul agresiunilor, salariații fiind nevoiți să-și desfășoare activitatea deseori în condiții de teroare fizică și psihică.

Astfel de situații deosebit de grave sunt rezultatul absenței dialogului social real la nivel central și la nivelul unităților sanitare, pe fondul apariției Legii 62/2011, interesele salariaților nefiind astfel considerate importante de către guvernanți.

În aceste condiții, solicităm urgentarea aprobării de către Camera Deputaților a proiectului de lege care prevede pedepse severe pentru agresiunile împotriva personalului din sănătate. De asemenea, cerem reevaluarea condițiilor în care spitalele încheie contractele cu firmele de pază și introducerea unor clauze minime obligatorii privind apărarea salariaților din unitățile sanitare pentru toate aceste contracte. Considerăm necesar ca astfel de incidente să fie considerate accidente de muncă pentru salariați, în condițiile în care ele se petrec în exercițiul profesiei și legat de aceasta, și să fie cercetate și tratate ca atare, antrenând responsabilitatea inclusiv a unităților sanitare pentru asigurarea standardelor minime de securitate. Nu în ultimul rând, solicităm reinstaurarea mecanismelor de dialog social, în sensul său tare, la nivel de Ministerul Sănătății, la nivelul județelor și al spitalelor.

 

Președinte,

Rotilă Viorel

lauff lautf laurf