Imprimare

Comunicat de presa: Vrem un nou sistem de salarizare, nu doar revenirea la salariile anterioare

Revenirea la salariile anterioare nu constituie un ideal pentru salariații din sănătate, mai ales că vorbim de salariile nominale și nu de cele reale, ci mai curând o formă timidă de reparație, un mic pas din multele măsuri de echitate socială ce trebuie adoptate pentru acești profesioniști. Analizând datele economice putem observa că angajații din sectorul sanitar nici măcar nu primesc înapoi ceea ce li s-a luat, continuând să se situeze și după măsurile de reparație la un nivel al veniturilor mai mic decât cel anterior.

În aceste condiții, patosul restaurației, ce caracterizează și acest Guvern aidoma celor anterioare, riscă să fie doar unul de suprafață în ceea ce privește salariile lucrătorilor din sănătate. De altfel, el este concomitent cu măsuri dure de reducere a salariilor luate de unele spitale din țară, ca urmare a reducerii sporurilor, spitale care fie nu sunt finanțate la un nivel adecvat (cel mai adesea) fie sunt dominate de un exces de autoritate și interes, ivite în contextul unei descentralizări greșit înțelese și excesive.

Cum nu putem vorbi de o creștere semnificativă a nivelului de satisfacție a celor pe care-i reprezentăm, ne declarăm la rândul nostru nemulțumiți de puținătatea măsurilor luate pentru angajații din sănătate și cerem îmbunătățirea rapidă și semnificativă a situației acestora.

Salariații din sănătate merită un nou sistem de salarizare, separat de cel al bugetarilor, bazat pe recunoașterea nivelului lor de pregătire, a importanței sociale a muncii și efortului depus de ei. În condițiile în care marea majoritate a spitalelor își realizează veniturile în urma contractelor încheiate și pe baza serviciilor prestate, este nefiresc ca salariații din aceste unități să fie considerați bugetari, încercările de salarizare normală a lor izbindu-se astfel de constrângerile absurde ale Ministerului de Finanțe. Legea sănătății constituie ocazia pentru reglementarea salarizării profesioniștilor din sănătate separat și într-un mod specific, motiv pentru care solicităm introducerea unui capitol special în acest sens.

Într-un sector economic dominat de profesii liberale este nefiresc procentul enorm de salariați și absurd faptul ca toți sunt considerați bugetari. De asemenea, într-un domeniu în care competența umană este cheia activității, un sistem de salarizare egalitar, care permite doar diferențieri salariale pe criterii de vechime în muncă, nu face decât să limiteze interesul salariaților pentru performanță. Cerem introducerea unui sistem de salarizare competitiv, construit pe trepte de salarizare care să diferențieze salariații în funcție de pregătire și performanță, și care să aducă pentru profesioniștii buni și devotați niveluri de venit acceptabile. În acest sens, considerăm că nivelul de salarizare anterior reducerilor salariale, care a ajuns să fie considerat mai curând pomană decât restituire firească a unor drepturi furate, trebuie să constituie punctul minim de la care trebuie pornit noul sistem de salarizare pentru profesioniștii din sănătate.

Președinte,

Rotilă Viorel

lauff lautf laurf