Imprimare

Comunicat de presa: Procesul de reforma a sanatatii trebuie sa continue

 Dând curs invitației viitorului ministru al Sănătății, reprezentantul Federației „Solidaritatea Sanitară” din România a participat și la cea de-a doua întâlnire a Consiliului consultativ privind elaborarea proiectului legii sănătății, desfășurată în data de 03.05.2012 la Institutul Matei Balș din București, unde a susținut punctele de vedere ale organizației, ce se regăsesc în documentul de poziție atașat prezentului comunicat.

Având în vedere faptul că multe din propunerile noastre înaintate și susținute în cadrul dezbaterilor pe tema legii sănătății se regăsesc în materialul prezentat de Minister ca posibil draft al legii, observațiile noastre s-au concentrat pe definitivarea unor principii de funcționare a noului sistem. Astfel, milităm în continuare pentru o reformă a sănătății centrată pe creșterea resurselor financiare alocate sănătății, pentru crearea unui model de asigurări de sănătate centrat pe sistemul public, acesta urmând să asigure pachetul de bază de servicii medicale, și completat de sisteme private de asigurări de sănătate, pentru menținerea și corectarea principiilor contributivității și ale solidarității în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru scoaterea spitalelor care realizează venituri prin contractele cu casele de asigurări din categoria unităților bugetare, permițând astfel dezvoltarea unui sistem de salarizare bazat pe meritele și munca angajaților acestor unități.

Ne bucurăm de continuarea consultărilor și dezbaterilor pe tema unei noi legi a sănătății, și dorim ca acesta să fie un semn de continuitate în abordarea problemelor cele mai acute cu care se confruntă societatea românească.

Având în vedere propunerea pentru noul ministrul al sănătății, în persoana domnului Dr. Cepoi Vasile, cel care, în calitate de Ministru Secretar de stat în guvernul încă în funcție, s-a ocupat de coordonarea dezbaterilor pe tema legii sănătății și de elaborarea proiectului de lege, sperăm că noul guvern va continua procesul de reformă a sistemului sanitar, respectiv elaborarea noii legi a sănătății, care să țină cont atât de interesele pacienților cât și de cele ale salariaților.

Strategia de rezolvare a problemelor din sănătate, prin elaborarea unei noi legi a sănătății sau a unui pachet de legi, trebuie să facă parte din programul oricărei guvernări. În acest sens, așteptăm cu interes poziția oficială, după numire, a noului Guvern și a noului ministru al Sănătății față de strategia de reformă a acestui sistem și față de angajații din acest sector, având în vedere faptul că principala resursă a sistemului o constituie salariații, declarându-ne dispuși să susținem acele măsuri de reformă care vin în interesul pacienților și al salariaților și care sunt coerente cu strategia noastră de reformă.

 

Președinte,

Rotilă Viorel

lauff lautf laurf