Imprimare

Comunicat de presa: Discriminarile existente in sectorul sanitar incalca principiul egalitatii de sanse

01.jpg

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, prin Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, a organizat ieri, 13.06.2014, o serie de dezbateri pe tema principalelor discriminări la care sunt supuși angajatele din sectorul sanitar, susceptibile a încălca principiul egalității de șanse și având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții profesionale a salariaților din Sănătate.

Dezbaterile s-au concentrat pe două mari probleme ale sistemului sanitar: situația asistentelor medicale cu studii postliceale și anomaliile existente în salarizarea angajaților/angajatelor din Sănătate.

.

  I.   Situația asistentelor medicale absolvente de studii postliceale 

 

Diferențele de salarizare dintre asistentele medicale absolvente de școli postliceale și asistentele medicale cu studii superioare generează un justificat sentiment de nedreptate pentru prima categorie de personal, în condițiile în care toate asistentele medicale au aceleași atribuții și desfășoară aceleași activități.

 

Sentimentele de nedreptate sunt accentuate de modul nefiresc, dincolo de orice imaginație, în care sunt tratate: pentru a ajunge la statutul de  absolvente de facultate sistemul actual de formare le obligă să reia traseul formativ de la 0; cu atât mai mult cu cât o mare parte dintre ele au fost nevoite în ultimii 20 de ani să facă un demers similar. Formularea uneia dintre participante a rezumat într-un mod expresiv situația: „Simt de fiecare dată că am rămas repetentă!”

 

Tragedia acestor asistente medicale reflectă drama întregului sistem de formare românesc, incapabil să se centreze pe competențe și obligând cetățenii, în mod ilogic și scandalos, la repetarea unor cicluri de formare pe care le-au parcurs deja. Protestul acestei categorii de personal este îndreptat împotriva unui sistem de formare aflat la mare distanță de piața muncii, care tratează cu indiferență necesitățile concrete de competențe și este preocupat mai curând de profit.02.jpg

 

Participantele au considerat că soluția cea mai potrivită o constituie sprijinirea asistentelor medicale absolvente de postliceală să urmeze cursuri universitare de completare a competențelor (adică trasee scurte de formare, bazate pe recunoașterea competențelor deja deținute și pe evaluarea achizițiilor profesionale bazate pe experiență), dublată de posibilitatea de a da examenul de licență.

 

Având în vedere faptul că organizațiile abilitate nu s-au implicat în rezolvarea în mod adecvat a acestei grave probleme, s-a propus constituirea unei asociații a asistentelor medicale absolvente de postliceală, în cadrul federației și formată din membrii acesteia, care să aibă drept principal scop repararea nedreptății căreia i-au căzut victime această categorie de asistente medicale.

 

De asemenea, participantele și-au exprimat sprijinul pentru solicitarea adresată de Federația „Solidaritatea Sanitară” Ministerului Sănătății, de a asigura formarea asistentelor medicale aflate în această situație prin apel la sursele de finanțare asigurate de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane, aceasta fiind direcția cea mai relevantă de a investi în oameni, putându-se rezolva astfel o problemă acută a sistemului sanitar.

 

  1. Discriminările salariale din sectorul sanitar

 

Prin discriminări salariale organizatorii și participanții înțeleg situațiile aberante căruia îi sunt victime salariații/salariatele din sectorul sanitar: diferențe marcante de salarizare între angajați aflați în exact aceeași situație din toate punctele de vedere, cu excepția anului de angajare. Cea mai evidentă disfuncționalitate o constituie desființarea rolului salariului minim în sectorul sanitar.

 

Discriminările salariale afectează salariați din toate categoriile profesionale, contribuind în mod semnificativ la o stare generală de nemulțumire. Injustițiile acestui sistem completează tabloul unui sentiment general de nedreptate și anomie pe care-l trăiesc salariații/salariatele din Sănătate, accentuând justificatele nemulțumiri create de nivelul general foarte scăzut de retribuire a tuturor salariaților din Sănătate.

 

Participantele au subliniat faptul că discriminările salariale încalcă principiul egalității de tratament, generând un mediu de muncă injust, marcat de foarte dese nerespectări ale prevederilor legale în vigoare.

 

Pentru a rezolva această situație gravă a fost propusă o strategie ce include toate acțiunile legale posibile, inclusiv protestele și greva. În acest sens, a fost evidențiat faptul că este necesară și solicitarea drepturilor salariale aferente anilor anterior pentru toți salariații aflați în aceste situații revoltătoare.

logo6.3.pngDezbaterile s-au desfășurat în cadrul Conferinței de promovare a proiectului ”Egalitate de gen și acces în sănătate (EGAS) - Formare, cercetare și conștientizare pentru dezvoltarea și promovarea principiului egalității de șanse și de gen în sectorul sanitar din Regiunea Sud – Est”,contract POS DRU/146/6.3/G/128685, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

 

 

 

 

 

 

 

 

Preşedinte, 

Rotilă Viorel

                                                                                                  

lauff lautf laurf