Imprimare

Comunicat de presa: Protestele s-au incheiat. Rugam medicii sa semneze contractele pentru garzile suplimentare!

Având în vedere Declarația comună semnată cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, prin care medicilor, care efectuează gărzi, le este garantată apariția unui act normativ care să stipuleze expres plata tarifului orar pentru gărzile suplimentare la nivelul salariului de bază prevăzut de OUG nr. 20/2016, Federația „Solidaritatea Sanitară”, în calitate de inițiatoare a acțiunilor, anunță oficial încheierea protestului medicilor care efectuează gărzi. La acest moment considerăm că ne-am atins atât obiectivele ce vizau asigurarea libertății muncii medicilor cât și pe cele legate de unele reparații salariale, succesul obținut dovedind faptul că a fost un protest inteligent.

Rugăm medicii care efectuează gărzi, să semneze Contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare, participând astfel la asigurarea continuității asistenței medicale. În acest moment asigurarea gărzilor în unitățile sanitare publice este la fel de importantă cu refuzul semnării CIM - urilor din perioada protestelor, ambele constituind un semnal clar al SOLIDARITĂȚII și capacității de coordonare a medicilor.

Pentru a preveni eventualele evenimente neprevăzute, care ar putea pune în pericol obligația asumată de Guvern, recomandăm medicilor să semneze aceste contracte, în condițiile actuale până la sfârșitul lunii septembrie 2016. Această măsură de siguranță nu este determinată de neîncrederea în cei doi miniștri, care și-au dovedit buna credință, ci de obligația de a păstra o variantă strategică de acțiune pentru evenimente neașteptate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” mulțumește celor aproape 5.000 de medici care au sprijinit acest protest prin semnarea Petiție, pentru capacitatea de mobilizare de care au dat dovadă. Principalul câștig al PROTESTULUI  INTELIGENT îl constituie faptul că a creat pentru prima dată bazele unei unități de acțiune a medicilor, lansându-i astfel ca o forță de acțiune de care va trebui să se țină cont în viitor. În perioada următoare urmează acțiunile pentru consolidarea acestei forțe.

Federația „Solidaritatea Sanitară” mulțumește oficial ministrului Sănătății, domnul Vlad Vasile Voiculescu, pentru tot sprijinul acordat în asigurarea surselor financiare pentru plata tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul anului 2016 și pentru garantarea unor libertăți esențiale ale medicilor. Cu ajutorul domniei sale sperăm în continuare că ele vor fi transpuse ca atare în modificările OMS nr. 870/2004, alături de alte prevederi care să conducă la normalizarea vieții profesionale a salariaților din sănătate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” mulțumește oficial ministrului Muncii, domnul Dragoș Pâslaru, pentru transpunerea în mod expres într-un act normativ (OUG nr. 20/2016) a libertății medicilor de-a efectua sau nu gărzile suplimentare, pentru eliminarea inechităților în salarizare medicilor prin intermediul aceleiași ordonanțe și pentru implicarea în tot procesul de negocieri din timpul acestor proteste. Recunoaștem public că am reușit să facem cu ajutorul domniei sale cei mai importanți pași înspre normalizarea situației medicilor și tuturor salariaților din Sănătate.

Apreciem faptul că, în contextul valului de neîncredere în promisiunile Guvernului, ambii miniștri s-au oferit să garanteze în mod personal stipularea expresă într-un act normativ dreptul medicilor la tariful orar al gărzilor suplimentare similar cu cel corespunzător salariului de bază prevăzut de OUG nr. 20/2016.

           

                                                                                        Președinte,

                                                                                    Viorel ROTILĂ

Ataşamente:
Download-ează fișierul (Comunicat-proteste.pdf)Comunicat de presă-09.08.2016[ ]62 Kb

lauff lautf laurf