Imprimare

Comunicat de presa: Legea privind ECHIVALAREA creditelor asistentelor medicale absolvente de postliceala a fost aprobata. Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit!

Federația „Solidaritatea Sanitară”  anunță public faptul că proiectul de lege privind ECHIVALAREA creditelor obținute de asistentele medicale absolvente de postliceală a fost adoptat ieri, 27.03.2017, de către Senatul României. [1]

 

Adoptarea acestei legi, după o activitate strategică susținută desfășurată de noi în  ultimii 4 ani de zile, constituie o dovadă a faptului că Federația „Solidaritatea Sanitară” a reușit să obțină pentru asistentele medicale ceea ce toți ceilalți au considerat că este imposibil: modificarea legii nr. 1/2011 astfel încât echivalarea să fie posibilă.

 

            Menționăm că nu este vorba de o favoare făcută asistentelor medicale absolvente de postliceală, ci de recunoașterea unui drept fundamental: dreptul la propria profesie. Cu alte cuvinte, această reușită constituie un pas important către normalitate, fiind una din formele esențiale de eliberare profesională a lucrătorilor din Sănătate.[2]

 

La acest succes a contribuit în mod decisiv activitatea desfășurată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, articolul Echivalarea asistentelor medicale absolvente postliceală - formă de acțiune împotriva discriminării  (pe care-l puteți găsi aici, pp. 53-73) fiind documentul cadrul esențial pentru această activitate. A devenit astfel evident încă odată faptul că acțiunea sindicală bazată pe dovezi științifice constituie forma cea mai adecvată de activitate, ea făcând parte din specificul lumii medicale.

 

Mulțumim pentru sprijinul acordat celor 16.000 de asistente medicale care au semnat Petiția pentru ECHIVALARE ( http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/ )!

 

Mulțumim în mod public tuturor parlamentarilor care ne-au sprijinit inițiind acest proiect de lege,[3] roluri importante având domnul senator Luchian Ion și doamnele senator Andronescu Ecaterina și Federovici Doina-Elena!

 

Mulțumim de asemenea tuturor senatorilor care au votat ieri acest proiect de lege!

 

Apreciem în mod deosebit faptul că străduința noastră pentru normalitate a reușit să se bucure de sprijinul parlamentarilor din tot spectru politic!

 

Departament Asistente Medicale,

Coordonator: Copreședinte,

Celmare Lidia[1]Așa cum am făcut-o în mod sistematic de-a lungul acestor ani, precizăm că nu este vorba de o echivalare automată, ci de posibilitatea recunoașterii competențelor deținute deja de asistentele medicale/asistenții medicali care doresc să-și continue studiile la nivel universitar. De asemenea, menționăm că adoptarea acestei legi trebuie să fie urmată de adoptarea unei metodologii specifice de către Ministerul Educației, la care vom lucra în continuare.

[2] A treia reușit strategică a Federației „Solidaritatea Sanitară” după gărzile medicilor și eliminarea discriminărilor salariale.

lauff lautf laurf