Imprimare

Comunicat de presa: Sustinem miscarile de protest ce vizeaza cresteri salariale semnificative si rezolvarea problemelor angajatlor din Sanatate

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România apreciază drept un pas înainte orice creștere salarială în sistemul sanitar, chiar dacă o creștere a veniturilor cu doar câteva procente reprezintă doar firimituri pentru o bună parte din salariați. Considerăm că sunt importante pentru toți angajații creșterile salariale care reușesc să acopere măcar o parte din scăderea salariului real suferită în ultimii ani, solicitările în acest sens se suprapunându-se pe promisiunile pe care Guvernul deja le-a făcut.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” susține în continuare necesitatea unei legi speciale de salarizare a angajaților din Sănătate, dublată de finanțarea adecvată a sectorului sanitar, exprimându-și disponibilitatea pentru toate formele de protest care să determine implementarea acestor principii, inclusiv greva.

 

Având în vedere lipsa voinței politice în acest sens, la care se adaugă o insuficientă mobilizare a celor ce reprezintă salariații pentru susținerea unui astfel de proiect în acest moment, considerăm că aplicarea grilei de salarizare din Legea 284/2010 constituie o variantă mult mai bună decât creșterea procentuală aplicabilă unui sistem de salarizare marcat de profunde discriminări și inechități. În acest sens, coeficienții de salarizare din Legea 284 trebuie să aibă caracter minim, urmând a fi dublați de salarizarea suplimentară în funcție de performanță. Această variantă ar rezolva atât problema discriminărilor salariale cât și pe cea a aplicării regulamentului de sporuri în sectorul sanitar.

 

Ținând cont de faptul că cei 15.000 de membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară” sunt cei care completează numărul necesar pentru transformarea contractului colectiv de muncă într-un contract colectiv la nivel de sector, susținem necesitatea unui contract colectiv de muncă la nivel de sector, care să se aplice tuturor salariaților. Ea trebuie dublată de introducerea în cadrul acestui contract a propunerilor pe care noi le-am înaintat în ultimii ani, ce asigurau o creștere semnificativă a calității vieții profesionale a angajaților din Sănătate.

 

Expunerea salariaților la situații de eroare medicală (malpraxis) pe fondul suprasolicitării și epuizării lor, numărul de ore suplimentare efectuate cu mult în afara prevederilor legislației muncii, influența negativă asupra vieții profesionale și familiale a salariaților, asupra calității actului medical - acestea sunt numai câteva dintre efectele dezastruoase ale deficitului de personal, pe care ”Solidaritatea Sanitară” le-a expus nu doar verbal, ci și prin  studiile de sociologie medicală realizate prin intermediul propriului centru de cercetare. A venit momentul ca, dincolo de recunoașterea publică unanimă a acestei probleme, să vedem și reacții adecvate ale guvernanților, concretizate în angajarea personalului necesar, dublată de finanțarea necesară.

 

Întrucât reprezintă un subiect important pentru o bună parte din salariate, ”Solidaritatea Sanitară” adaugă listei sale de revendicări problema formării profesionale a cadrelor medicale prin intermediul fonduri structurale accesate de către Ministerul Sănătății. În acest sens, considerăm prioritară finanțarea formării asistenților medicali cu studii postliceale în cadrul unui plan de reevaluare a diplomelor care să asigure fie posibilitatea acestora de echivalare a studiilor cu studiile universitare, fie același nivel de salarizare cu studiile superioare în urma absolvirii programului de formare .

 

Fideli principiului nostru „Forța trebuie dublată de inteligență!”, revendicările înaintate de noi Ministerului Sănătăți sunt însoțite de soluții efective, care fac posibilă asigurarea lor, inclusiv în ceea ce privește finanțarea mai bună a sistemului - o condiție esențială pentru o reușită a reformării sistemului de sănătate.

Comitetul Director

lauff lautf laurf