Comunicat de presa: Obtinerea sprijinului din partea U.E. constituie o parte a solutiilor pentru salariati si pacienti
Reprezentantul Federației „Solidaritatea Sanitară” din România a participat, în calitate de invitat, la Conferința privind constituirea Rețelelor Europene de Referință (European Reference Network; http://ec.europa.eu/health/ern/events/ev_20140623_en.htm#c) la nivelul sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană, desfășurată ieri, 23.06.2014, la Bruxelles, la inițiativa Comisiei U.E., respectiv a DG SANCO.
Activitatea face parte din strategia de implicare a Federației în susținerea sistemului sanitar românesc, respectiv a spitalelor publice, pentru a participa la Rețelele Europene de Referință, ca parte a soluțiilor pentru creșterea calității serviciilor medicale și a finanțării unităților sanitare.
Criteriile de aderare la aceste rețele constituie în fapt cele mai înalte standarde de funcționare a unităților sanitare, devenind puncte de referință pentru toate spitalele. Ele impun atât crearea standardelor de siguranță a pacienților și privind calitatea serviciilor medicale cât și necesitatea echivalării/pregătirii personalului la standardele europene.
Implementarea Rețelelor Europene de Referință include și posibilitatea includerii strategiei noastre ce vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale prin creșterea calității vieții profesionale a lucrătorilor din Sănătate. Exemplul Franței, prezentat de Haute Autorité de Santé în cadrul conferinței la solicitarea noastră, este unul relevant în ceea ce privește demonstrarea legăturii dintre calitatea vieții profesionale și calitatea serviciilor medicale, introducerea unor standarde de evaluare a spitalelor în acest sens dovedindu-se necesară.
Demn de remarcat este și rolul salariaților în implementarea standardelor de calitatea și siguranță. În acest sens, implicarea salariaților în managementul unităților sanitare, prin intermediul organizațiilor sindicale specializate, constituie una din valorile sistemului social european, dovedindu-se relevantă și în domeniul calității și siguranței serviciilor medicale.
În cadrul conferinței a fost subliniată și importanța majoră a ghidurilor de practică, centrate pe modelele ce vor fi create la nivelul U.E.
Cu ocazia conferinței, reprezentantul organizației a avut o discuție informală cu reprezentanți ai DG SANCO pe tema echivalării/formării asistentelor medicale absolvente de postliceală, respectiv a orientării programului de reevaluare a diplomelor, fiind subliniată de ambele părți oportunitatea preluării modelului polonez în domeniu, una din consecințe constituind-o egalitatea în domeniul salarizării și certificarea formării suplimentare la nivel similar celui de licență.
Biroul de presă