Imprimare

Comunicat de presa: Situatia Spitalului Tecuci este unul din rezultatele nefaste ale reformelor din ultimii ani

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România își exprimă solidaritatea cu colegii de la Spitalul Municipal Anton Cincu Tecuci, solicitând totodată intervenția Ministerului Sănătății pentru plata urgentă a drepturilor salariale.

 

Situația disperată a salariaților de la acest spital are mai multe cauze, cele mai importante fiind:

 

  • Subfinanțarea cronică a sistemului sanitar, respectiv a unităților sanitare, ale cărei efecte sunt resimțite din ce în ce mai mult în spitale, ajungându-se la situații de blocare a conturilor spitalelor, cum este cazul la Spitalul Tecuci. 
  • Descentralizarea unităților sanitare - proces care a fost perceput de către autoritățile locale ca o formă de politizare a spitalelor. Odată cu descentralizarea, care se dorea a fi o apropiere a resurselor și a factorilor de decizie de comunitatea locală, am avut de fapt de-a face cu un transfer al politizării de la autoritatea centrală către cea locală.
  • Politica de externalizare, într-o formă sau alta, a serviciilor profitabile (în cazul de față laboratorul), care în majoritatea cazurilor este făcută în defavoarea unităților sanitare, așa cum este cazul și la spitalul din Tecuci. Deși există o reglementare clară referitoare la externalizare, care printre altele stabilește că trebuie realizat un studiu de fezabilitate din care să reiasă că cheltuielile unității rezultate în urma externalizării trebuie să fie mai mici cu 15% decât ceea ce alocă spitalul pentru serviciul respectiv, acest lucru nu a fost realizat de către conducerea spitalului din Tecuci, încheindu-se cu firma Sanomed un așa-numit contract de ”asociere investițională”. Un alt aspect important în acest caz este faptul că, pentru externalizare, conducerea unității avea nevoie de acordul scris al sindicatelor din unitate, ceea ce nu s-a întâmplat. 

 

Totodată, această situație este un exemplu clar de ineficiență managerială, dublată de nerespectarea rolului dialogului social. Lipsa de transparență a vechii conduceri a unității în relația cu sindicatele, justificările de tipul ”nu-i treaba voastră, e confidențial” nu fac altceva decât să alimenteze și să întrețină o stare conflictuală între partenerii de dialog social, conducând într-un final la forme extreme de manifestare a protestelor salariaților, justificate de altfel. Decidenții nu trebuie să uite că neplata drepturilor salariale poate conduce la situații sociale dramatice, în special atunci când ambii membri ai familiei lucrează în același spital.

 

Federația Solidaritatea Sanitară din România, reprezentând interesele membrilor noștri din Spitalul Municipal Tecuci și susținând drepturile tuturor salariaților acestei unități, solicită intervenția de urgență a autorităților abilitate să soluționeze conflictul declanșat la Spitalul Municipal Tecuci și plata urgentă a drepturilor salariale, care, astfel cum legea consfințește, sunt prioritare oricăror altor cheltuieli ale unităților.

 

Conflictul de la Tecuci arată de fapt care este adevărata problemă a sistemului, pe care din păcate reforma actuală încearcă să o evite, și anume reformarea sistemului de finanțare, atât din punct de vederea al sumelor alocate cât și al modului în care sunt cheltuiți banii Sănătății. Dacă nu este gestionat în mod corect, acest conflict ar putea să anunțe eșecul unei reforme care încă nu a început.

 

De asemenea, o altă concluzie a cazului Tecuci, valabilă în majoritatea cazurilor în care sistemul generează astfel de probleme este că întotdeauna salariatul și pacientul sunt cei ce au de suferit

.

                                                                                                                                                               Biroul de presă

lauff lautf laurf