Imprimare

Comunicat de presa: Lansarea volumului: Unele forme de discriminare ale salariatilor din sanatate; abordari conceptuale si solutii juridice. Ghid de bune practici

Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”/Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță lansarea volumului colectiv Unele forme de discriminare ale salariaților din sănătate; abordări conceptuale și soluții juridice. Ghid de bune practici, în cadrul căruia se regăsesc articole centrate în special pe oferirea soluțiilor juridice pentru cele mai importante probleme ale salariaților din Sănătate. Principalul avantaj al acestui volum îl constituie orientarea sa în funcție de rezultatele cercetării desfășurată în cadrul proiectului, într-o încercare de adecvare a soluțiilor la tipurile de probleme descoperite. Identificarea problemelor abordate a fost realizată în cadrul studiului Analiza diferențelor de gen privind profesiile, cariera, veniturile și a segregării de gen în sectorul sanitar din Regiunea Sud-Est.

 

Din perspectiva abordării pragmatice, centrată pe propunerea unor soluții juridice, se remarcă următoarele articole:

-       Echivalarea asistentelor medicale absolvente postliceală - formă de acțiune împotriva discriminării. Articolul lansează o critică a situației actuale în care se găsește această categorie profesională, bazată pe argumente juridice, acestea din urmă constituind și temeiul propunerilor pe care le face de lege ferenda.

-       O argumentație juridică privind eliminarea discriminărilor salariale în sectorul sanitar. Acest articol demonstrează temeiul juridic pentru înlăturarea unei mari probleme a angajatelor/angajaților din Sănătate, discriminările salariale, propunându-și astfel să contribuie în mod practic la înlăturarea încălcărilor evidente ale principiului egalității de șanse.

-       Salariații din sectorul public de sănătate au dreptul la raportarea procentuală a sporurilor la salariul de bază. Articolul abordează cea mai spinoasă problemă a salarizării în Sănătate, raportarea sporurilor la salariul de bază, acceptarea interpretării propuse având un impact pozitiv asupra tuturor angajaților/angajatelor.

Volumul a fost realizat în cadrul proiectului „Egalitate de gen și acces în sănătate (EGAS) - Formare, cercetare și conștientizare pentru dezvoltarea și promovarea principiului egalității de șanse și de gen în sectorul sanitar din Regiunea Sud – Est” contract de finanțare POSDRU/146/6.3/G/128685

.

    Director,

 Conf. univ. dr.

 Viorel Rotilă

lauff lautf laurf