Imprimare

Comunicat de presa: Criza fara precedent de asistenti medicali in unitatile sanitare publice din Romania

fssrv3

 

Conform datelor Institutului Național de Statistică în ultimii 5 ani sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenți medicali, adică cca. 20% din asistenții medicali raportat la anul 2007. Aceste cifre arată că procesul migrației personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenții medicali. Conform studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, intenția de migrație se menține în continuare la cca. 15% din totalul personalului medical. Situația sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenți medicali în următorii ani.

 

Această stare de fapt generează situații dramatice, ce conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului și la depășirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămași dublată de creșterea riscului de erori profesionale.

 

Situația este cu atât mai gravă în condițiile în care asistenții medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă. Chiar dacă Ministerul Sănătății a acceptat solicitarea noastră de a introduce și asistenții medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-și găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezbatere publică.

 

Pentru aceeași perioadă (2007-2012) sectorul sanitar public a pierdut 780 de medici și 5408 salariați din categoria personalului auxiliar.

 

Analiza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică indică următoarea situație a personalului medical în sectorul public:

 

 

2007

 

2012

Diferență în minus

 
       

Cifre

procente

Medici

41736

 

40956

-780

1,87%

Asistenți medicali

118424

 

95484

- 22940

19,38%

Nr. asistenți medicali la un medic

2,83

 

2,38

   

 

Pentru a evidenția câteva din efectele acestei lipse acute de asistenți medicali în unitățile sanitare publice din România anexăm câteva din rezultatele studiilor desfășurate în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” pe tema calității vieții profesionale din sănătate. Informații suplimentare pot fi găsite la adresa:  http://www.cercetare-sociala.ro/ro/studii-realizate.html.

                                                                                                                                       Președinte,

                                                                                                                                     Rotilă Viorel

lauff lautf laurf