Imprimare

Buletin informativ: Activitati internationale, participarea la Congresul EUROFEDOP si intalniri la nivel inalt

Activitati internationale ale Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania: participarea la Congresul EUROFEDOP si intalniri la nivel inalt

I. Întâlnirea cu Primul Ministru al Luxemburgului, domnul  Jean-Claude Junke 

intalnire-prim-minstru.png În data de 04 aprilie 2013 o delegație a EUROFEDOP, formată membri ai bordului organizației, s-a întâlnit cu Primul Ministru Luxemburgului, domnul Jean-Claude Junker. Din partea României a participat domnul Rotilă Viorel, președintele Federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

 În cadrul întâlnirii participanții au vorbit despre activitatea lor specifică, situația din fiecare din țările de proveniență și perspectivele pe care le întrevăd în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene.

Viorel Rotilă, reprezentantul Federației „Solidaritatea Sanitară” și al României (la această întâlnire) a oferit informații privind următoarele aspecte:

  • Proiectele organizației la nivelul Uniunii Europene din perspectiva Directivei nr. 24/2011;
  • O scurtă prezentare a influenței relațiilor politice din țară asupra realităților sociale;
  • Impactul „situației Schengen” asupra lucrătorilor;
  • Câteva repere privind situația socială din România.

Din punctul de vedere al FSSR demersul se încadrează în eforturile depuse la nivel european pentru îmbunătățirea imaginii profesioniștilor din sănătate și construcția soluției europene pentru aceștia, parte a strategiei de intervenție la nivelul Comisie U. E. pentru asigurarea unor standarde de calitate a vieții profesionale

 

II. Desfășurarea lucrărilor Congresului

 

Tema Congresului a constituit-o Responsabilitatea are un viitor, ea indicând eforturile ce vor fi depuse în continuare de EUROFEDOP pentru apărarea intereselor salariaților din sectorul public.   În cadrul Congresului au fost vizate următoarele direcții strategice generale:

  • Dezvoltarea unei economii de piață sociale în Europa, respectiv efortul de afoto2.png dubla orientarea către o economie de piață cu străduința pentru respectarea intereselor sociale.
  • Modernizarea administrației/serviciilor, care să fie însoțită și de respectarea intereselor salariaților din acest domeniu.
  • Stabilirea și respectarea unor standarde de calitate în ceea ce privește statutul lucrătorilor din sectorul public.
  • Dezvoltarea parteneriatelor sociale, acestea fiind o etapă superioară a dialogului social, având avantajul de a anula o bună parte din neajunsurile acestuia.
  • Continuarea politicii de dezvoltarea a contractelor colective de muncă la nivelul sectoarelor publice.

Activitatea privitoare la Sectorul Sănătate va fi în continuare desfășurată în cadrul organismului specializat, Consiliul de Sănătate, condus de Esther Reyes Diez (Spania) în calitate de Președinte și Viorel Rotilă (România) în calitate de Vicepreședinte. Eforturile vor fi concentrate atât pe atingerea obiectivelor proiectelor demarate în perioada anterioară cât și pe noile direcții stabilite în cadrul Congresului.

 

Dintre proiectele anterioare cel mai important este efortul de a construi la nivelul U.E. standarde minime de calitate a vieții profesionale a salariaților din sănătate (proiect inițiat de reprezentanții FSSR).

congres.pngNoile direcții de acțiune pe acest sector se vor concentra în special pe lupta împotriva exceselor aduse de privatizările din domeniul sanitar, construcția unor standarde unitare privind formarea profesională la nivelul U.E., apărarea intereselor salariaților din acest sector din diferitele state membre.

 

În cadrul Congresului conducătorul delegației noastre, domnul Rotilă Viorel, a girat corectitudinea desfășurării procesului electoral din calitatea de președinte al Credentials Commission.

 

Activitatea face parte din strategia de acțiune a Federației „Solidaritatea Sanitară” din România la nivel internațional, fiind una din formele de concretizarea la nivel european a principiului solidarității de acțiune pentru apărarea intereselor salariaților.

 

Materiale adiționale:

 

Comunicatul de presă al EUROFEDOP privitor la întâlnirea cu premierul Luxemburgului

 

Comunicatul de presă al EUROFEDOP privitor la Congres.

 

Ataşamente:
Download-ează fișierul (Buletin-informativ-fssr-nr.6.pdf)Buletin-informativ-fssr-nr.6.pdf[ ]0 Kb

lauff lautf laurf