Comunicat de presa: Solicitam o modificare profunda a sistemului sanitar in interesul salariatilor si al pacientilor

fssrv3

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România susține protestele și solicitărilor colegilor din sănătate, cărora le adăugă un set de revendicări, însoțite de un plan strategic, menite să intre în profunzimea sistemului sanitar pentru a rezolva problemele existente.

Prin revendicările noastre cerem creșterea calității vieții profesionale și sprijin pentru creșterea calității serviciilor medicale!

Principalele categorii de revendicări:

1. Creșterea salariilor lucrătorilor din sănătate și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale acestora, prin
    • Creșterea salariilor tuturor angajaților din sănătate. Începând cu 1 ianuarie 2014 „salariile minime din sănătate” trebuie să atingă nivelul prevăzut de grila specifică din Legea 284/2010, care va constitui doar punct de reper în vederea salarizării minime pe trepte și categorii profesionale. Constatăm la acest punct că în mod nepotrivit se discută doar despre protestele și salarizare medicilor rezidenți, nemulțumite fiind toate categoriile de personal din sănătate.
    • Introducerea salarizării       în funcție de performanță, bazate pe o metodologie obiectivă de evaluare, pentru toți salariații din sistemul sanitar. Salarizarea în funcție de performanță va trebui să asigure posibilitatea unor creșteri salariale de cel puțin 100% pentru salariații care realizează performanță în unitățile sanitare publice din România.
  1. Reducerea deficitului de personal pentru toate categoriile de lucrători
  2. Asigurarea efectivă a drepturilor pacienților la serviciile medicale și creșterea calității acestora

Cele trei categorii de revendicări pot fi îndeplinite prin următoarele acțiuni strategice pe care le solicităm:

1. Creșterea finanțării sistemului sanitar
  2. Cheltuirea eficientă a resurselor colectate
  3. Introducerea echității și principiului competenței în funcționarea sistemului

Detalierea revendicărilor și a strategiei de acțiune poate fi găsită aici.

În condițiile în care programul protestelor tradiționale deja anunțate, cărora li se adaugă un set de acțiuni noi, nu vor reuși să convingă Ministerul Sănătății și Guvernul de importanța unei modificări semnificative a modului de finanțare a sistemului sanitar, care să vizeze creșterea salarizării angajaților din sănătate și a atenției acordate pacienților, intenționăm să preluăm inițiativa în domeniul reformei.

În acest sens, vom demara o campanie de culegere a semnăturilor pentru susținerea unei legi proprii, care să reflecte viziunea strategică a specialiștilor din sistem asupra modului de funcționare a Sănătății, intenționând să ne exprimăm pe această cale neîncrederea față de modul în care este gestionat sistemul sanitar.

Dacă toate protestele, argumentele și demersurile noastre nu vor avea succes, vom recomanda membrilor noștri de sindicat să se alături protestelor publice ce tind către nesupunerea civică, dându-le astfel posibilitatea să-și exprime nemulțumirea profundă față de modul de funcționare a sistemului și a societății în ansamblul ei.

Comitetul Director,

Președinte,