Imprimare

Comunicat de presa: Ziua Internationala a Muncii trebuie sa marcheze relansarea dialogului social

Ziua Internațională a Muncii marchează anul acesta în România cel mai mic nivel de reprezentare socială a celor ce muncesc, pe fondul disoluției intenționate a instituțiilor de dialog social.

Considerăm că reforma statului, despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, trebuie să însemne adaptarea acestuia la nevoile cetățenilor, societatea civilă având rolul de mediator între interesele cetățenilor și clasa politică. În forma actuală statul este marcat de lipsa pârghiilor de control din partea societății asupra politicienilor ajunși la guvernare și căzuți pradă riscului reprezentării propriilor interese. Încercarea de a depăși criza economică exclusiv pe seama salariaților și, în unele cazuri, a angajatorilor, la care s-a recurs în ultimii ani a sădit neîncrederea cetățenilor în capacitatea statului de a reprezenta interesele.

Criza actuală a politicului evidențiază necesitatea creșterii rolului societății civile, sindicatele și patronatele constituind cea mai importantă componentă a acesteia. Este timpul unei reorganizări a statului bazată pe creșterea participării cetățenilor la luarea deciziilor, singura soluție pentru reclădirea încrederii populației în clasa politică constituind-o așezarea acesteia într-un cadru obligatoriu de colaborare cu societatea civilă, centrat pe instituția dialogului social. În discuție este implementarea unor modele occidentale care să asigure creșterea semnificativă a reprezentării cetățenilor.

Sporirea importanței dialogului social, chiar dincolo de rolul pe care acesta l-a avut în urmă cu câțiva ani, face parte din măsurile necesare de creștere a rolului partenerilor sociali ce trebuie adoptate în perioada următoare. Astfel, este necesar parteneriatul mult mai strâns între politic și societatea civilă, dialogul social fiind instituția centrală a noului sistem de forțe.

Creșterea rolului dialogului social trebuie să fie simultană cu reforma sindicatelor și patronatelor, inclusiv prin scoaterea lor din efectele dezastruoase pe care Legea 62/2011 le are asupra celui mai important segment al societății civile. Atacul asupra principalilor parteneri de dialog social a reprezentat un atac asupra statului de drept. Nu distrugerea organizațiilor sindicale constituie soluția, așa cum au considerat ultimele guvernări, ci reclădirea acestor organizații și întărirea capacității lor de reprezentante a cetățenilor care produc avuția națiunii. Având în vedere tot acest context, considerăm necesară modificarea în regim de urgență a Legii dialogului social care să reașeze instituțiile de dialog și să relanseze dialogul social efectiv, asigurând astfel cadrul unei mai bune reprezentări a celor ce muncesc.

Totodată, este necesară asumarea unor modele de dialog social occidentale și implementarea lor în România precum și raportarea la standarde și metode de cuantificare recunoscute. În acest sens, raportarea oficială a situației din România la Indicatorul European al Participării la dialogul social (European Participation Index - EPI), un instrument ce măsoară participarea lucrătorilor la luarea deciziilor în domeniul muncii și social, deci eficiența dialogului social, constituie un bun punct de pornire pentru reașezarea dialogului social pe noi baze, ea trebuind să fie însușită ca valoare și de către statul român.

Cea mai bună formă de a spune „La mulți ani!” tuturor celor ce muncesc o constituie nu micii și berea acordate în scopuri electorale, ci creșterea nivelului lor de participare la luarea deciziilor prin sporirea capacității și dreptului de reprezentare al organizațiilor sindicale.

 

Președinte,

Rotilă Viorel

lauff lautf laurf