Imprimare

Comunicat de presa: Eliminarea deficitului cronic de personal din sistemul sanitar romanesc trebuie sa constituie unul din obiectivele noii legi

În elanul aplicării măsurilor de desființare a spitalelor și de blocare a angajărilor în Sănătate dictate de F. M. I. guvernanții au uitat ceea ce constatase un raportul prezidențial încă din 2008: deficitul de personal din sistemul sanitar. Cu mențiunea că din 2008 și până astăzi deficitul s-a acutizat, asemenea stării de sănătate a populației.

Deficitul de personal actual ascunde lipsa resurselor financiare necesare, pe seama salariaților făcându-se „mari economii” la buget, efectele unor astfel de economii întorcându-se împotriva pacienților. Pacienții și salariații sunt marii perdanți ai acestui sistem.

Guvernanții de astăzi și cei de mâine trebuie să înțeleagă că serviciile medicale sunt asigurate de către personalul din sistem, cantitatea și calitatea acestora fiind direct proporțională în cu numărul de profesioniști existenți și în al doilea rând cu nivelul de recompensă al acestora.

Pe fondul unui deficit cronic de personal în sănătate singurele măsuri luate au fost cele de disponibilizări și blocări de posturi. Lipsa de personal face ca salariații rămași să fie amenințați continuu de riscul sindromului epuizării complete (burn-out), care are un caracter endemic în sistemul sanitar.

Măsura deblocării unor posturi anunțată de noul Guvern este insuficientă raportat la amploarea deficitului, fiind necesară o modificare structurală a întregului sistem, ce ar putea fi întreprinsă prin noua lege.

Este evidentă la ora actuală lipsa investițiilor strategice în resursa umană, situație care trebuie remediată de în cadrul proiectului de lege. Motiv pentru care legea trebuie să aibă un capitol special dedicat personalului din sistem, în cadrul căruia să se stipuleze, printre altele, respectarea unor normative de personal comparabile cu media Uniunii Europene în domeniu.


                                                                                         Președinte,

                                                                                         Rotilă Viorel

lauff lautf laurf