Imprimare

Comunicat de presa: 87% dintre medicii refuza sa faca garzile suplimentare daca nu le sunt acordate toate drepturile

Pentru a evalua obiectiv amploarea protestului medicilor care efectuează gărzi, Federația „Solidaritatea Sanitară” a comandat un sondaj ce a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea CIM-urilor cu timp parțial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public.

Principalele concluzii ale raportului de cercetare cu titlul Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunității obținerii drepturilor solicitate sunt următoarele:

- Cca. 87% dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenționează să refuze încheierea CIM-urilor pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public.

- Doar cca. 10% dintre medici declarând că li s-a propus încheierea acestor contractelor de muncă pentru gărzile suplimentare.

- Dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM-ului cca. 73% au refuzat deja să facă acest lucru, majoritatea chiar și în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor.

- 6,2% dintre medici au indicat existența presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea CIM-urilor suplimentare. Ținând cont că astfel de presiuni intră sub incidența legii penale pe motivul afectării libertății muncii, el este suficient de relevant pentru a pune în discuție sesizarea organelor penale.

Cercetarea s-a desfășurat pe un eșantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi. Pentru corecta informare a opiniei publice atașăm la prezentul comunicat rezultatele detaliate ale sondajului

lauff lautf laurf