Comunicat de presa: Cresterea incasarilor la Sanatate constituie una din masurile obligatorii pentru sistemul sanitar
Creșterea încasărilor la Sănătate este susținută de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România de mai bine de 8 ani în mod consecvent, aceasta fiind una din măsurile necesare pentru a da o șansă sistemului sanitar. Această măsură, dublată de o mai bună administrare a acestor bani (realizată în special prin depolitizarea și profesionalizarea lui), este singura care poate asigura creșterea calității serviciilor medicale și creșterea calității vieții profesionale a salariaților (incluzând și posibilitatea unor creșteri salariale semnificative).
În condițiile în care nivelul de colectare nu s-a îmbunătățit semnificativ, creșterea contribuțiilor devine oportună. Cu alte cuvinte, una din căile de creștere a încasărilor la Sănătate o constituie creșterea contribuțiilor. În acest sens, apreciem poziția domnului Secretar de stat Dorel Săndesc ca una corectă, venind în întâmpinarea solicitărilor noastre și a nevoilor sistemului de Sănătate.
Totodată, apreciem că nu este normal ca starea de sănătate a întregii națiuni să fie asigurată doar pe seama contribuțiilor a cca. 5 mil. de cetățeni, acestea fiind insuficiente pentru a asigura necesarul de finanțare pentru buna funcționare a sistemului sanitar.
Considerăm regretabil că actualul Guvern nu ia în considerare posibilitatea creșterii încasărilor la Sănătate, inclusiv prin creșterea contribuțiilor, în condițiile în care este recunoscut faptul că România are unul din cele mai scăzute nivele a contribuțiilor la Sănătate din Uniunea Europeană (având ca efect un nivel redus al serviciilor medicale acordate populației) iar Sănătatea este parte a sistemului de protecție socială. Cu alte cuvinte, considerăm anormal ca un o guvernare socialistă să nu susțină această dimensiune esențială a statului social, prin asigurarea finanțării necesare.
Apreciem ca oportună reluarea discuțiilor pe tema reformei finanțării sistemului de sănătate din punctul în care aceasta a rămas, „proiectul V. Cepoi” constituind cel mai bun punct de pornire.
Biroul de presă