Imprimare

Comunicat de presa: Opriti finantarea dezastruoasa a spitalelor publice!

 

Analizând situația alocării bugetului FNUASS în ultimii 15 ani, Federației „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția asupra scăderii dramatice a sumelor alocate spitalelor de la 61,9% din bugetul FNUASS în 1999 la 33,9% în 2014, pe fondul menținerii la același număr a pacienților externați din spitale. Aceste date furnizează principala explicație pentru dezastrul în care se află spitalele publice din România, căruia îi cad victime zilnice atât pacienții cât și angajați.

 

În acest context, Federația „Solidaritatea Sanitară” refuză avizarea, în cadrul Comisiilor de Dialog Social, proiectului de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea  HG 400/2014, respectiv proiectul HG 124/2015 în condițiile în care ele nu vor conține următoarele măsuri/modificări pe care le solicităm:

 

- Creșterea nivelului de decontare a serviciilor medicale către unitățile sanitare publice la nivelul costurilor de piață ale acestora.

- Creșterea bugetului alocat spitalelor publice până la nivelul de 60% din totalul bugetului FNUASS prin reducerea semnificativă a bugetului alocat pentru medicamente și materiale sanitare.

- Identificarea clară a surselor de finanțare a cheltuielilor aferente pachetului minim de servicii medicale, respectiv finanțarea acestora de la bugetul de stat sau din alte surse.

 - Finanțarea tuturor programelor de sănătate pentru pacienții neasigurați din bugetul Ministerului Sănătății.

 

Anexăm mai jos o analiză statistică a situației alocării bugetului FNUASS, care demonstrează o scădere a sumelor alocate spitalelor de la 61,9% din bugetul FNUASS în 1999 la 33,9% în 2014, pe fondul menținerii la același număr a pacienților externați din spitale.

                                                                                                                   Biroul de presă

 

statistica1

Sursa CNAS[1]

statistica2

Surse date: CNAS (finanțarea spitalelor) și INS (numărul de pacienți externați)

statistica3


lauff lautf laurf