Imprimare

Comunicat de presa: Unitatile sanitare publice primesc o noua lovitura: pensionarea unei intregi generatii de asistente medicale

Reducerea vârstei de pensionare de la 65 de ani la cca. 60 de ani (59 de ani și 10 luni) a asistentelor medicale, prevăzută de Legea nr. 53/24.04.2014, forțează ieșirea la pensie a peste 4000 de asistente medicale din sectorul sanitar public. În această situație se află o întreagă generație de asistente medicale, respectiv cele născute în perioada 1950 -1954.

 

Prin intermediul acestei modificări unitățile sanitare publice primesc o puternică lovitură, ce amplifică deficitul de personal și slăbește și mai mult capacitatea acestora de acordare a serviciilor medicale.

 

Modificarea prevederilor legale a constituit o surpriză neplăcută atât pentru Ministerul Sănătății cât și pentru managerii unităților sanitare publice, aceștia neavând timp să pregătească o strategie de înlocuire a asistentelor ce urmează a fi pensionate. Impactul negativ este accentuat atât de faptul că, în contextul legal actual, majoritatea posturilor celor ce pleacă ar trebui să fie blocate cât și de faptul că odată cu plecarea acestei generații se pierde și întreaga experiență profesională acumulată de salariate. Mai mult decât atât, în condițiile în care angajările în spitale au fost blocate în ultimii ani, se ratează și transferul firesc de experiență de la o generație la alta, calitatea serviciilor medicale fiind astfel profund afectată.

 

Am solicitat Ministerului Sănătății intervenția de urgență pentru remedierea acestei situații, principala măsură constituind-o, în opinia noastră, prelungirea activității asistentelor medicale aflate în această situație până la angajarea personalului ce ar trebui să le înlocuiască. În acest sens, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a emis și un punct de vedere (atașat prezentului comunicat) în care indică interpretarea prevederilor legale aplicabilă în această situație.

 

De asemenea, am solicitat Ministerului Sănătății să inițieze modificarea vârstei de pensionare a asistentelor medicale/asistenților medicali în sensul în care acestea să poată opta între vârsta standard de pensionare (cea prevăzută de Legea nr. 263/2010) și 65 de ani. Considerăm astfel că vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru asistentele medicale/asistenții medicali nu trebuie să fie obligatorie, ci opțională. 

lauff lautf laurf