Federaţia „Solidaritatea Sanitară” participă la acţiunile de protest

Comunicat de presă:

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” participă la acţiunile de protest

Consiliul de coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, întrunit la Eforie Nord în perioada 17-20 septembrie 2009, a decis participarea la greva din 5 octombrie şi la mitingul din 7 octombrie.
            Deoarece nu suntem o putere în stat şi nici o organizaţie afiliată unui partid aflat la guvernare nu ne permitem să facem o grevă ilegală. În aceste condiţii am hotărât demararea procedurilor legale prealabile de intrare în greva pentru data de 5 octombrie. In cazul în care nu vor fi întrunite la timp condiţiile legale pentru o grevă, vom recurge la alte forme de protest, exprimându-ne nemulţumirile şi solidaritatea cu ceilalţi protestanţi printr-o grevă japoneză şi participând la mitingul din 7 octombrie.
            Manifestările noastre de protest sunt determinate de nemulţumirea faţă de modul de elaborare şi conţinutul legii unice de salarizare şi de situaţia actuală a sistemului sanitar.
            Solicităm o echitabilă construire a grilei de salarizare din sănătate în raport cu celelalte categorii bugetare şi creşterea investiţiilor în oameni, inclusiv prin intermediul salarizării.
            Solicităm măsuri de reformă ale sistemului sanitar care să vizeze o îmbunătăţire a calităţii managementului unităţilor sanitare şi o eficientizare a finanţării sistemului. Cerem depolitizarea funcţiilor de conducere din cadrul sistemului sanitar, aşa cum se va întâmpla (sperăm) cu învăţământul.
           Considerăm că este imperios necesară îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar printr-o reformă a sistemului de asigurări de sănătate centrată în special pe autonomia Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate. În condiţiile în care bugetul asigurărilor de sănătate este în acest an la acelaşi nivel cu cel din 2008, impactul crizei fiind minim în acest sector, doar introducerea unor măsuri populiste pe seama acestui buget, utilizarea în alte sectoare bugetare a banilor colectaţi şi deficienţele manageriale pot explica starea în care se află la ora aceasta sistemul sanitar.
           În condiţiile în care de actualul dezastru din sistemul sanitar suferă în primul rând pacienţii, urmaţi îndeaproape de salariaţii din acest sistem, înţelegem să acţionăm pentru remedierea acestei situaţii şi să ne exprimăm dezacordul faţă de managementul defectuos al întregului sistem sanitar.

Preşedinte,