Imprimare

Grila de salarizare din proiectul Legii nu este cea stabilită de experți

Comunicat de presă:
Grila de salarizare din proiectul Legii nu este cea stabilită de experți
 
            Studiind proiectul Legii unice de salarizare, varianta 23.09.2010, Comitetul Director al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România a stabilit următoarele:
1. Nu suntem de acord cu modalitatea de transpunere a ierarhiei stabilite de comisa de experți în ierarhia propusă în actuala formă a Legii unice pentru sectorul sănătate deoarece nu s-a respectat ierarhia stabilită și nici cu grila cu 15 coeficienți de ierarhizare. Astfel:
-          Medicul primar are coeficientul 7 (637 puncte) în ierarhia cu 9 coeficienți stabilită de comisia de experți ai Băncii Mondiale și are doar coeficientul 5,77 (clasa 72) în ierarhia cu 15 coeficienți propusă în forma actuală a legii (când ar fi trebuit să aibă cel puțin 8,75 dacă se extinde grila de la 12 la 15 coeficienți).
-          Asistentul medical PL are coeficientul 4 (364 puncte) în ierarhia cu 9 coeficienți stabilită de comisia de experți ai Băncii Mondiale și are doar coeficientul 3,04 (clasa 46) în ierarhia cu 15 coeficienți propusă în forma actuală a legii (când ar fi trebuit să aibă cel puțin 5 dacă se extinde grila de la 12 la 15 coeficienți).
 
2. Solicităm publicarea proceduri după care ierarhia stabilită de comisia de experți ai Băncii Mondiale pe eșantionul selectat a fost extinsă la toate funcțiile bugetare și apoi s-a făcut trecerea la grila cu 15 coeficienți. În opinia noastră există mari discrepanțe între ierahia stabilită de comisia de experți și proiectul de lege. Câteva exemple în acest sens:
 
Funcția/profesia
Nr. în esantionul comisiei
Coeficientul cf. esantionului comisiei
Coeficientul cf. proiectului de Lege
Clasa cf. roiectului de Lege
Medic primar
1187
7 (637 p)
5,77
72
Vicepreședinte tribunal
1039
7 (640 p)
9,46
92
Profesor universitar 40 ani vechime
1140
7 (574 p)
7,95
85
 
Putem foarte ușor observa diferențele marcante între ierarhia stabilită de comisia de experți ai BM și ierarhia stabilită prin grila de salarizare propusă prin proiectul Legii unice de salarizare a personalului bugetar în condițiile în care funcție cu același numar de puncte ajunge să aibă un coeficient aproape dublu în ierarhia propusă în legea unică. Discrepanțele sunt și mai mari în cazul funcțiilor de conducere. Exemplele de diferențe mari între cele două ierarhii sunt numeroase.
 
3. Credem că odată stabilită o ierarhie corectă, pe baza celei elaborate de comisia de experți ai Băncii Mondiale, aceasta trebuie aplicată dintr-o dată, începând cu ianuarie 2011, și nu etapizat. Astfel, cei 39.000 miliarde pot fi împărțiți conform unui algoritm bine stabilit la toate funcțiile din sistem ierarhizate conform noii grile de salarizare. Din momentul stabilirii unei ierarhii pe criterii științifice a face trecerea treptat la ea înseamnă a menține un timp nedeterminat discrepanțele dintre diferitele categorii profesionale, ceea ce nu este în spiritul legii. În acest sens, Solicităm o simulare pe varianta aplicării dintr-o dată a noii ierarhizări (bineînțeles, după stabilirea corectă a ierarhiei).

lauff lautf laurf