Imprimare

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” respinge introducere tichetelor de sănătate

Comunicat de presă
 
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” respinge introducere tichetelor de sănătate
 
 
 
          Comitetul Director al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România consideră introducerea tichtelor de sănătate drept o măsură injustă faţă de salariaţi.
          Pentru a camufla greşelile făcute prin reducerea contribuţiei la sănătate Guvernul intenţionează să introducă tichetele de sănătate, camuflate sub numele de coplată. În condiţiile în care a fost luată măsura reducerii contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate în urmă cu doar câţiva ani, această reducere fiind mai mare pentru angajatori decât pentru angajaţi, constatăm că asistăm la o deplasare continuă a poverii acestei contribuţii pe umerii salariaţilor. Nedreptatea socială  este cu atât mai mare cu cât mecanismul coplăţii păstrează toate scutirile care există şi la plata contribuţiei la bugetul de asigurări de sănătate.
         Credem că măsura reducerii contribuţiilor la sănătate a constituit o gravă greşeală prin faptul că s-a dorit reducerea fiscalităţii, respectiv stimularea întreprinzătorilor, pe seama sănătăţii populaţiei, luându-se din resursele şi aşa insuficiente. Considerăm că este oportună creşterea contribuţiei la bugetul asigurărilor de sănătate atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori. Totodată, în contextul acestei degringolade bugetare, a venit timpul să luăm în considerare reintroducerea impozitului progresiv.
         Solicităm ca la contribuţia pentru sănătate să fie luate în considerare toate tipurile de venituri pe care le realizează cetăţenii, inclusiv cele din afacerile personale. Sistemul asigurărilor sociale are un caracter profund discriminatoriu pentru salariaţi, aceştia fiind obligaţi să plătească această contribuţie din toate veniturile salariale, oricâte slujbe ar avea, în timp ce multe alte tipuri de venituri sunt exceptate de la plata acestor contribuţii. Să nu uităm că în actualul sistem 5 milioade de salariaţi plătesc pentru sănătatea a 22 milioane de români.
         În acelaşi timp, credem că este momentul ca Guvernul să ia în considerare şi implementarea la nivelul Uniunii Europene a mecanismelor de transfer a unei părţi din sumele pe care românii care lucrează în străinătate le plătesc la sistemele asigurărilor sociale de sănătate din statele respective, cu titlul de contribuţii pentru membrii de familie rămaşi în ţară.
 
 
        Preşedinte,                                                                       
     Rotilă  Viorel   

lauff lautf laurf